Hlavní obsah

Febiofest v Praze počtrnácté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již čtrnáctý ročník mezinárodního festivalu filmu, televize, videa i hudby Febiofest vypukne ve čtvrtek v Praze. Tam bude probíhat devět dní a následně se přesune do regionů. Nabídne 272 filmů a řadu doprovodných akcí.

Článek

Filmy ze 62 zemí budou čeští diváci sledovat ve 29 sálech. Ze zahraničních hostů přislíbili účast např. Eldar Rjazanov, Labina Mitevska, Daniel Olbrychski, Otar Ioseliani, Rona Hartner, Marián Labuda a další.

Hlavní dění festivalu se opět soustředí do multiplexu Village Cinemas v Praze 5 na Andělu. To nabídne divákům 12 sálů a širokou nabídku služeb. V podzemí budovy se koná již tradiční hudební festival s akcentem na world music.

Dalšími sály jsou např. archivní kino Konvikt - Ponrepo, které slouží projekci vzácných filmových kopií. Filmy "o duši a víře" najdete ve farním klubu u Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí. Tato sekce bude mít své symbolicky ekumenické pokračování i v liberecké synagoze.

Raději méně, ale lépe

"V minulosti jsme už sice přivezli na Febiofest i víc filmů než letos, ale v poslední době se orientujeme spíš na kvalitu a osobitost dramaturgie festivalu než na počet filmů. Zájem diváků nás přesvědčuje, že to je správná cesta," řekl na pondělní tiskové konferenci ředitel Febiofestu Fero Fenič a dodal, že už k 18. březnu bylo prodáno na 19 000 vstupenek, přičemž zatím největší zájem byl o pohádku Guillerma del Tora Faunův labyrint, která nedávno dostala tři Oscary.

Febiofest nabízí tradičně i české novinky, letos to budou filmy Bestiář, ...a bude hůř! a Tři kraťasy. Vesměs se však objeví jen v mimopražských kinech. "Chtěli jsme mít v hlavním pražském programu jako tradičně český film, nabízeli jsme i slavnostní závěrečný večer, ale čeští producenti bohužel raději volí jiné způsoby prezentace, například autogramiády v drogeriích," řekl k tomu Fenič.

Hlavní hity

Za hlavní hity festivalu považují jeho organizátoři např. zmíněnou premiéru Faunova labyrintu (Guillermo del Toro), či film Roberta de Nira s Angelinou Jolie a Mattem Damonem Kauza CIA. Dále je tu třeba Sunshine Dannyho Boyla.

Panoráma mladého evropského filmu přináší českým divákům snímek Slečna (Andrea Štaka) o třech jugoslávských ženách ve švýcarské emigraci, oceněný Hlavní cenou na MFF v Locarnu. Silné drama slibuje  také Takva (Turecko).

Britsko-americké panoráma představí Polovičního Nelsona či Uměleckou školu - přísně tajné, kde si John Malkovich vyzkoušel spolupráci s Terry Zwigoffem.

Všechny podrobnosti o Febiofestu najdete na www.febiofest.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám