Hlavní obsah

Favority Českých lvů jsou Rok ďábla, Výlet a Smradi

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S nejvyšším počtem 10 nominací vstupuje do letošního klání o ceny České filmové a televizní akademie Český lev vítězný film MFF Karlovy Vary 2002 Rok ďábla scenáristy a režiséra Petra Zelenky. Bylo to zveřejněno na středečním nominačním večeru v pražském kině Lucerna, moderovaném dvojicí Leopold Šamil a Theodor Skrýbl a přenášeném na ČT 2.

Foto: Pavel Ratkovský

Představení projektu Mrkvička

Článek

O konečných výsledcích se rozhodne v sobotu 1. března. Na druhém místě je s osmi nominacemi Výlet scenáristky a režisérky Alice Nellis a na třetím se sedmi jsou Smradi, které podle scénáře Terezy Boučkové natočil režisér Zdeněk Tyc. Tyto tři filmy jsou nominovány a budou tedy soupeřit o nejprestižnější České lvy v hlavních kategoriích nejlepší film, režie a scénář.

O nejlepší herečce v hlavní roli se budou členové akademie v nadcházejícím druhém kole rozhodovat mezi Ivanou Chýlkovou (Musím tě svést), Ivou Janžurovou (Výlet) a Petrou Špalkovou (Smradi), v kategorii nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli mezi Igorem Barešem (Výlet), Janem Krausem (Musím tě svést) a Ivanem Trojanem (Smradi). Ve vedlejších rolích byla označena jako nejlepší trojice Jana Hubinská za roli matky ve filmu Děvčátko, Jaroslava Pokorná, která hraje ve filmu Smradi, a Theodora Remundová za roli dcery ve Výletu.

Nejlepším zahraničním filmem Mluv s ní

Na nominačním večeru je tradičně vyhlašován nejlepší zahraniční film roku. Letos se jím stal film španělského režiséra a scenáristy Pedra Almodóvara Mluv s ní, který byl v prosinci vyhlášen nejlepším evropským filmem roku a získal cenu za nejlepší scénář, režii a mužský herecký výkon Javiera Camara. Za sebou nechal tento snímek o dvou rozdílných mužích, které svede dohromady nemoc jejich žen, které v kómatu leží v nemocnici, jak Pána prstenů: Společenstvo prstenu, tak oscarovou Čistou duši.

Nejlepší filmový plakát vytvořili Aleš Najbrt a Zuzana Lednická Roku ďábla, přičemž nominovány byly ještě plakáty Daniela Tůmy Výletu a Martin Velíška a Petr Poše, kteří jsou autory plakátu k Fimfáru Jana Wericha. Cenu kritiky, o níž hlasovalo šestačtyřicet domácích filmových publicistů, si z kina Lucerna odnesl film Alice Nellis Výlet. I tentokrát byly na dalších dvou místech filmy Rok ďábla a Smradi.

Čtenáři časopisu Cinema hlasují tradičně o domácích i zahraničních filmech dohromady, letos zazněl jejich verdikt ve prospěch Pána prstenů: Společenstva prstenu, který porazil Rok ďábla a Výlet.

Rok ďábla, Smradi i Výlet už mají ceny

Každý ze tří nejčastěji nominovaných filmů získal už několik ocenění a úspěchů. Rok ďábla, mystifikační komedie Petra Zelenky s Jaromírem Nohavicou, Čechomorem, Karlem Plíhalem a Jazem Colemanem, má kromě Křišťálového glóbu z Karlových Varů ještě například nedávné vítězství na 14. ročníku festivalu Alpe Adria Cinema v Terstu, byl s úspěchem uveden na festivalu v Rotterdamu a doma ho už vidělo přes 200 000 diváků, což je číslo, které jej umístilo na devátou příčku celkem a na druhou mezi domácími nejnavštěvovanějšími filmy loňského roku.

V deseti ze třinácti možných nominací na lvy chybí pouze nominace za ženské herecké výkony v hlavní i vedlejší roli (ženy v Roku ďábla prakticky nevystupují) a mužský herecký výkon v hlavní roli ve vedlejší je nominován Jarek Nohavica.

Výlet, sonda Alice Nellis do přediva mezilidských, především rodinných vztahů s Ivou Janžurovou, jejími dcerami Theodorou a Sabinou Remundovými a Igorem Barešem v hlavních rolích, získal cenu pro nejlepší mladé režiséry na festivalu kategorie A v San Sebastiánu a minulý týden mu novináři přiřkli cenu Kristián, udělovanou na závěr pražské části Febiofestu. Nominován je vedle tří hlavních kategorií také Ramunas Greičius za kameru, Kateřina Štefková za kostýmy, Iva Janžurová za hlavní a Theodora Remundová za vedlejší ženský herecký výkon, Igor Bareš za mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Smradi, citlivě, zasvěceně a bez patosu natočený příběh rodiny, která vychovává tři kluky, z toho dva adoptované, dostali cenu za režii pro Zdeňka Tyceho na festivalu v Istanbulu, hráli se na festivalech v Londýně a Göteborgu a zahájí příští týden slovenskou část Febiofestu v Bratislavě. Do jejich sedmi nominací patří vedle tří hlavních ještě nominace za hlavní ženský i mužský herecký výkon Petry Špalkové a Ivana Trojana, ženský vedlejší výkon Jaroslavy Pokorné a mužský vedlejší výkon Zdeňka Duška.

Čtyři nominace má dále Andělská tvář Zdeňka Trošky, po třech Musím tě svést Andrey Sedláčkové a Fimfárum Jana Wericha Aurela Klimta a Vlasty Pospíšilové a po dvou Děvčátko Benjamina Tučka a Perníková věž Milana Šteindlera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám