Hlavní obsah

Eva Urbanová: Vánoce oslavím doma a v tichu

Novinky, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sopranistka vystoupí na vánočním koncert v pražském Kongresovém centru už tuto sobotu 6. prosince s čistě vánočním programem.

Foto: Dana Ehlová

Knihy Roberta Rohála Dvojí život slavných mužů i Vzlety a pády slavných českých žen vycházejí v reedici.

Článek

Proč tak brzo?

Byl to především termínový problém, aby bylo možné zajistit sál a podobně. Na druhou stranu mi nedělá problém si připomínat Vánoce skoro půl roku. Stromeček mívám každoročně až do února, proto taky mívám umělý. Ale doopravdy šlo hlavně o termíny, protože v prosinci mám u nás naplánovanou spoustu koncertů, už to byly Mariánské Lázně, Ústí nad Labem a v Praze tři další koncerty pro různé nadace.

Vyjedete ještě do konce roku za hranice?

Ani nápad, minulý pátek jsem se vrátila z Madridu, takže hodlám do konce roku zůstat tady. Vánoce mám opravdu ráda jen doma. Ve Španělsku jsem spolu se Štefanem Margitou a Soňou Červenou účinkovala v Janáčkově Osudu a mám z toho dobrý pocit, protože jsme měli pana dirigenta Ensinase, který Janáčkovi krásně rozuměl a jak říkal Štefan, "dýchal se zpěváky". A to u Janáčka ve světě nezažijete často.

Před Španělskem jsem ještě jela svou "túru" s Pucciniho Turandot v hamburské opeře a se souborem newyorské Metropolitní na open air představení. Takže opravdu nehodlám až do Silvestra podnikat nic venku.

Svou už pověstnou Turandot zpíváte na zahraničních scénách velmi často už snad půldruhého roku. Hodláte ji na čas vysadit?

Zatím ne, zájem trvá a já jsem v tuto chvíli ve stavu, kdy mi tato role sedí. Odstartuje to znovu už 1. ledna, kdy letím do Toronta, kde mám Turandot sedmkrát a taky mi tam chtějí předat cenu Dora Mavor Moor Award za interpretaci Janáčka. Tu jsem v létě nemohla převzít opět jako naschvál kvůli sérii Turandot, kterou jsem zpívala v Cincinnati.

Ještě k připravovanému sobotnímu koncertu. Operní árie na něm vůbec nezazní?

Opravdu ne, chci jej letos pojmout výhradně vánočně. V minulosti jsem nahrála cédéčko koled a vánočních písní, takže myslím, že mám z čeho vybírat. Zaznějí například tři verze Ave Maria, Panis Angelicus, Adeste fideles, taky píseň Pieta signore, kterou mám velice ráda a už jsem ji zpívala ve Španělsku na duchovním festivalu.

Chci zazpívat i Bizetovo Agnus dei, které je původně tenorovým sólem, ale tak jsem si jej zamilovala, že jej uvedu. Pak to bude jedna Schubertova ukolébavka, kterou jsem už dřív zpívala s varhanami, ale teď poprvé s orchestrem, kterým bude Pražská komorní filharmonie. A samozřejmě nebudou chybět české koledy.

Budu mít v programu i hosty, kterými budou mladí nadějní pěvci Ladislav Elgr, Zdeněk Plech a výtečný mladičký houslista Jakub Sedláček. A taky sbor Bambini di Praga.

Proč jste si pozvala zrovna tyto pěvce?

Protože je znám z Národního divadla a jsem přesvědčena, že mají velkou budoucnost. Sama z vlastní zkušenosti vím, jak mě dokázalo vyhecovat, když jsem se na jednom pódiu ocitla s daleko většími hvězdami než jsem já. Proto si myslím, že pro nadějné zpěváky může být stejně užitečné a motivující, když vystoupí spolu se mnou. Od nich zazní například něco od Händela, Tichá noc nebo Ave verum corpus.

Zpěvačky jsem si nepozvala proto, že jsem žena, tak je logické, že upřednostním mužský element, abych si taky užila něco ke koukání. A opačně - třeba Štefan Margita si zase za hosty zve děvčata.

Jak strávíte vánoční svátky?

Klasicky u maminky, ale na půlnoční asi zazpívat nepůjdu, myslím, že chci tentokrát zůstat na svátky v úplném tichu. Navíc maminku jsem přestěhovala do náhradního bytu, protože jí předělávám její dům, takže ode mě dostane hlavní vánoční dárek až na jaře. Možná si zazpíváme koledy, ale to nechám na spontánním vývoji. A když se mi nechce zpívat, tak mamince pustím své cédéčko a jí to stačí.

Jste sólistkou pražského Národního divadla. Kdy budou mít diváci příležitost se s vámi na jeho jevišti setkat?

Jenom naTosce v červnu. Květnovou Libuši nestihnu, to budu ještě v Metropolitní opeře v New Yorku, kde v té době vystupuji s Cizí kněžnou v Rusalce.

Chtěla byste si někdy zazpívat i přímo roli Rusalky? Její árie patří mezi vaše parádní koncertní čísla...

Jak už jsem někde řekla, jednou bych to docela zkusit chtěla, ale asi fakt jen jednou. Kolegyně se nemusejí bát, že bych se na ni chtěla vrhnout nastálo. Role potvor mi přece jen sedí líp. Ale když už jsem tak docela hezky zhubla, tak v mírné mlze bych si Rusalku jednou jedinkrát "vystřihnout" mohla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám