Hlavní obsah

Eva Urbanová debutuje v roli Rusalky

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká sopranistka Eva Urbanová vystoupí ve čtvrtek večer ve Státní opeře Praha poprvé v roli Dvořákovy Rusalky. Přiznala, že po této roli toužila od dětství. Operu režíruje známý filmař Zdeněk Troška.

Článek

V tomto díle vytvořila již postavu Cizí kněžny, mj. v newyorské Metropolitní opeře a v pařížské Opeře Bastille. Titulní roli však zpívá poprvé právě v této inscenaci Státní opery Praha.

Troška režisérem

Inscenací Rusalky si splnil mnohaletý sen režisér Zdeněk Troška. "V roce 1989 jsem dostal z barrandovského studia nabídku, abych v roce 1990 natočil filmovou verzi Rusalky. Velice jsem se na to těšil. Mezitím se ale leccos událo a z natáčení sešlo. Režii Rusalky mi nabídl i tehdejší šéf opery Národního divadla Václav Riedlbauch, ale ani to se bohužel neuskutečnilo. Jsem moc rád, že jsem se konečně k režii dostal, a ještě s Evou Urbanovou v titulní roli," řekl Troška před premiérou.

Inscenace bude podle Troškových slov klasická. "Přistupuji k dílu s obrovskou úctou a pokorou. Jsem v podstatě staromilec, takže v mé Rusalce nepřijede nikdo na tanku ani oblečený v maskáčích. Inspiroval jsem se atmosférou konkrétního jezírka na Šumavě a se scénografem Milanem Ferenčíkem chceme na jevišti vytvořit kus opravdové poezie. Dvořák nazval Rusalku lyrickou pohádkou a takovou by měla být i v naší inscenaci," slibuje režisér, který chce, aby Rusalka "pohladila dušičku dětí i rodičů".

Urbanová chtěla klasickou inscenaci

Právě klasickou podobou inscenace podmínila podle ředitele Státní opery Praha Jaroslava Vocelky svou účast v titulní roli Eva Urbanová. "S výjimkou Metropolitní opery jsem hrála v samých moderních inscenacích, které často neměly s Rusalkou nic společného," řekla umělkyně na tiskové konferenci. "Proto jsem ráda, že si mohu zahrát v opravdové Troškově Rusalce."

A jak se cítí v roli zklamané víly? "Jsem zvyklá hrát spíše temperamentní, dominantní ženy, ale po Rusalce toužím od dětství. Mým velkým vzorem byla Rusalka Milady Šubrtové, i když jsem ji na scéně již neviděla. Doufám, že Rusalku zvládnu i se svým dramatickým sopránem."

Kromě Evy Urbanové, která se do konce sezóny objeví na scéně Státní opery dvakrát a v příští sezóně třikrát, budou Rusalku zpívat Jitka Burgetová a Adriana Kohútková.

Jako Princ se divákům představí Tomáš Černý, pro něhož je to již několikáté nastudování této role, kterou vytvoří i slovenský tenorista Ĺudovít Ludha. Vodníka ztělesní slovenský basista Gustáv Beláček v alternaci s Milanem Bürgerem a Ivo Hrachovcem, v dalších rolích se objeví přední pěvci domácích scén.

Pod taktovkou Svárovského

Rusalku nastudoval šéfdirigent Státní opery Praha Leoš Svárovský, pro něhož je to česká premiéra.

"Dosud jsem Rusalku uvedl jen v Amsterdamu. Dvořák a Janáček patří k mým nejmilovanějším skladatelům a Rusalka je stejným vrcholem v opeře jako Dvořákova IX. symfonie Z Nového světa," tvrdí Svárovský, jehož za dirigentským pultem bude střídat Jan Chalupecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám