Hlavní obsah

Egypt nepovolil film, který zemi zastupoval na Oscarech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osud filmu The Square (Al Midan) ilustruje absurditu, v jaké dnes žijí Egypťané. Byl nominován na Oscara, což je pro egyptský film raritní úspěch, i když cenu nezískal. V domovské zemi na něj ale lidé nemohou oficiálně jít.

Foto: Profimedia.cz

Z filmu Al Midan

Článek

Al Midan je dokument o revoluci v Egyptě. BBC uvádí, že kritické zobrazení role armády v konfliktu vedlo k jeho tichému zákazu, ale egyptské úřady to popřely a přišly s vysvětlením, že film se nepromítá jen proto, že producenti prý nevyplnili správné formuláře.

„Je to politika maskovaná byrokracií,” řekl producent Karim Amer. Ve svém filmu sledoval tři aktivisty, kteří propadnou nadšení, když se země v roce 2011 zbaví kontroverzního prezidenta Husního Mubaraka, ale v roce 2013 ztratí iluze, protože svoboda je stále omezována a země je v hluboké ekonomické krizi.

Země nebezpečná i pro turisty 

Jeden z protagonistů snímku, Magdi Ašúr, si postěžoval, že jeho dům přepadla policie, protože byl členem Muslimského bratrstva. Film se mezitím promítal po celém světě a dosáhl nominace na Oscara za dokument, ale v Egyptě si ho může pustit jen ten, kdo má internet.

Dokument ukazuje, jak armáda používá násilí proti civilistům v dramatickém období roku 2011. Egypt je ovšem stále velmi nestabilní, vládne tam bída, nedostatek plynu, objevují se stávky. Německé ministerstvo zahraničí varovalo před cestami na celý Sinajský poloostrov, včetně rekreačních letovisek, která každoročně navštěvují tisíce německých i českých turistů, a cestovní kancelář Tui zastavila do 14. března zájezdy do hlavního letoviska Šarm aš-Šajch.

Reklama

Výběr článků

Načítám