Hlavní obsah

Dvořákova Praha nabídne špičky i talenty

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové orchestry, špičkové domácí i zahraniční sólisty a atmosféru živého hudebního setkávání nabídne od 6. do 24. září 14. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Letos je mimo jiné připomínkou 180. výročí skladatelova narození i 1100 let, jež uplynou od zavraždění jedné z erbovních českých světic, svaté Ludmily.

Foto: Martin U. K. Lengemann

Poprvé v historii festivalu přijedou Vídeňští filharmonikové s dirigentem Herbertem Blomstedtem.

Článek

Světové orchestry, špičkové domácí i zahraniční sólisty a atmosféru živého hudebního setkávání nabídne od 6. do 24. září 14. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Letos je mimo jiné připomínkou 180. výročí skladatelova narození i 1100 let, jež uplynou od zavraždění jedné z erbovních českých světic, svaté Ludmily.

Po loňském ročníku, kdy se z důvodů pandemických omezení festival soustředil na domácí interpretační špičky, se v programové řadě Světové orchestry do Prahy vracejí přední světová hudební tělesa. Festival zahájí milánský orchestr Filarmonica della Scala s kolumbijským dirigentem Andrésem Orozco-Estradou, v jejich podání zazní nejznámější Dvořákova díla, Violoncellový koncert h moll a Novosvětská symfonie, sólový part zahraje německý violoncellista Daniel Müller-Schott.

Poprvé v historii festivalu přijedou Vídeňští filharmonikové s dirigentem Herbertem Blomstedtem. Na dvou koncertech představí symfonické dílo Franze Schuberta, Antona Brucknera, Arthura Honeggera a Johannese Brahmse.

Americký houslista Joshua Bell je hudebním ředitelem orchestru Akademie svatého Martina v polích. Společně přednesou i Dvořákův Houslový koncert. Ve výčtu světových orchestrů je i Camerata Salzburg, a především Bamberští symfonikové s dirigentem Jakubem Hrůšou, kteří jsou letos spolu s Českou filharmonií rezidenčními orchestry festivalu. Obě tělesa se mimo jiné podělí o interpretaci obou řad Dvořákových Slovanských tanců, které tak v úplnosti a orchestrální podobě zazní na festivalu vůbec poprvé.

Stěžejní programová řada Dvořák Collection se již v minulém ročníku výrazně prolnula s Komorní řadou. Komornímu dílu Antonína Dvořáka se bude věnovat i letošní festival. Všechna čtyři klavírní tria provede klavírista Boris Giltburg se členy Pavel Haas Quartet, oba klavírní kvintety zazní na koncertu klavíristy sira Andráse Schiffa a Panochova kvarteta.

I letos se věnuje Dvořákova Praha péči o mladé umělce v programové řadě Pro budoucnost. „Chceme mladé začínající umělce nejen objevovat, ale též podporovat jejich další rozvoj,“ říká ředitel festivalu Jan Simon.

Důkazem jsou koncerty semifinalistů a finalistů rozhlasové interpretační soutěže Concertino Praga i tři veřejné mistrovské kurzy, jichž se ujmou rezidenční umělci festivalu, houslista a předseda poroty Concertino Praga Dmitry Sitkovetsky a klavíristé sir András Schiff a Boris Giltburg.

Mladí filharmonici Dvořákovy Prahy debutovali loni pod taktovkou dirigenta Tomáše Netopila provedením Beethovenovy Deváté symfonie. Letos se představí programem, v němž bude uvedena i světová premiéra skladby Lukáše Sommera Dvořák Airlines složená speciálně pro festival.

Na festivalu bude znít i hudba Dvořákových vrstevníků a duchovně spřízněných umělců. Leoše Janáčka si spolu s Robertem Schumannem zvolil pro recitál sir András Schiff, čtyři poslední písně Richarda Strausse přednese s Bamberskými symfoniky Kateřina Kněžíková.

V katedrále svatého Víta provedou Česká filharmonie, Pražský filharmonický sbor a přední sólisté Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila jako připomínku 1100 let od zavraždění české světice, jež stála u počátků konstituování českého státu a formování národů střední Evropy.

Festival chystá řadu doprovodných akcí. Po některých koncertech se posluchači mohou setkat s umělci na krátkých besedách. V průběhu přehlídky bude pokřtěn komplet čtyř cédéček Antonín Dvořák – Kompletní klavírní dílo v interpretaci Iva Kahánka. Dojde i na tradiční Rodinný den či výlet Po stopách Antonína Dvořáka, který již 4. září zamíří na zámek Maleč spojený s osobností Dvořákovy libretistky Marie Červinkové Riegrové.

„Jsme rádi, že se vrací čas setkávání. Slovo festival je odvozeno od latinského festivus, tedy oslava. Nechť je tedy Dvořákova Praha nejen oslavou hudby, ale i návratu ke společnému i společenskému životu,“ přeje si ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám