Hlavní obsah

Draží se Kubišta za 4,3 miliónu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Aukční společnost 1. Art Consulting Brno pořádá v neděli na pražském Žofíně dražbu klasiků českého moderního umění. Největší atrakcí je olejomalba Bohumila Kubišty z roku 1907 Krajina s vřesovištěm. Jde o jeden z prvních obrazů české moderní malby, který vznikl pod vlivem severského expresionisty Eduarda Muncha. Vyvolávací cena díla je 4,3 miliónu korun.

Článek

Dosud nejdražšího Bohumila Kubištu - obraz Kraj lesa - prodala společnost Antikva Nova Praga za 4,8 miliónu Kč na pražské aukci v roce 2000. Vzhledem k vzácnosti Kubištových maleb ve volném prodeji (většina je jich ve státních sbírkách) a galerijní hodnotě díla se v neděli v Paláci Žofín čeká velký dražební souboj.

Druhým vrcholem bude aukce obrazu Josefa Čapka Koupání (dražba začíná na částce 750 tisíc Kč) a malby Mikuláše Medka Křižovatka slepých ptáků (950 tisíc Kč). V nabídce jsou i další významné práce představitelů kubismu, skupin 42 a RA, informelu a abstraktního umění, ale také krajinářů a žánrových umělců. Vyvolávací ceny obrazů, soch a kreseb celkem přesahují částku 16 miliónů korun.

Brněnská aukční společnost 1. Art Consulting je velmi úspěšná, loni prodala Vejce Josefa Šímy za 6,7 miliónů Kč a v českých rekordech s ním drží druhou příčku na žebříčku nejdražších obrazů vydražených na pražských aukcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám