Hlavní obsah

Do Prahy míří Pearl Jam. Každý jejich koncert je jiný

Každý jejich koncert je jiný. Na každém může zaznít skladba, kterou naživo dlouho neprezentovali, anebo jež se na probíhajícím turné už v programu neobjeví. Jistotou naopak je, že byť již drahně let vystupují ve velkých halách, jakmile spustí, místo se promění v příjemně upocený klub, v němž káže pravá rocková kapela. V pátek 22. července zahrají v pražské O2 areně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zpěvák Eddie Vedder z Pearl Jam.

Článek

Pearl Jam dorazili do Evropy minulý měsíc. Ze svého European Tour 2022 už odehráli třeba koncerty na festivalech Pinkpop v Nizozemsku, Rock Werchter v Belgii, Lollapalooza ve Švédsku i Francii či British Summer Time v Londýně. Pražskou zastávku následují dvě v Amsterdamu. Potom přijde pauza, na kterou naváže 1. září severoamerické turné.

Minulý týden hráli Pearl Jam v polském Krakově. Koncert to byl podle tamních médií znamenitý a zpěvák Eddie Vedder na něm mimo jiné poděkoval všem, kteří pomáhali a pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny. „Zastavme války a šiřme pravdu,“ řekl.

I s přídavkem zaznělo v Krakově dvaadvacet skladeb, mezi kterými nechyběly skvosty Even Flow, Jeremy, Once nebo Alive.

Pearl Jam pocházejí z amerického města Seattle, kde vznikli v roce 1990. Jsou považováni za jednu z nejpopulárnějších rockových kapel devadesátých let a zásadního představitele stylu grunge, jehož největší hvězdou je Nirvana.

Založili je členové skupiny Mother Love Bone Jeff Ament a Stone Gossard. Společně s kytaristou Mikem McCreadym a bubeníkem Jackem Ironsem nahráli pár skladeb, nicméně jim chyběl zpěvák. Tím se nakonec stal surfař ze San Diega Eddie Vedder.

Velmi brzy vznikly základy prvních písní Pearl Jam. Debutová deska Ten vyšla v roce 1991 a měla obrovský úspěch. Následovala alba Vs., Vitalogy a další. Kapela má na kontě jedenáct studiových desek, patnáct živých nahrávek, tři kompilace a řadu oficiálních bootlegů. Od svého vzniku prodala kolem šedesáti milionů alb.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám