Hlavní obsah

Do dražby jdou fotografie Beatles z amerického turné

Do dražby jde 65 dosud nezveřejněných barevných diapozitivů Beatles z amerického turné z roku 1964. Jde o záběry z pódia i ze zákulisí. Pořídil je fyzik a vynálezce Robert "Bob" Beck, informoval server BBC. Fotografie budou draženy 22. března, 50 let od vydání prvního alba Beatles Please Please Me, v aukčním domě Omega Auctions v anglickém Stockportu.

Foto: Profimedia.cz

Paul McCartney

Článek

Liverpoolská skupina absolvovala ve Spojených státech v srpnu 1964 několik vyprodaných koncertů. Předcházelo tomu úspěšné únorové vystoupení v televizní show Eda Sullivana.

Beck, jenž zemřel v roce 2002, po sobě zanechal ve svém hollywoodském domě obrovský archiv fotografií a diapozitivů, včetně těch, které zachycují Beatles. Barevné snímky a filmy zachycující Beatles byly po úspěchu kapely obvyklejší až v následujících dvou letech, kdy se čtveřice do Spojených států vrátila. Například BBC pořídila barevný záznam jejich slavného koncertu z roku 1965 na newyorském stadionu Shea Stadium.

"Nové fotografie Beatles, které se objeví, jsou vždy pro fanoušky terčem zájmu, ale protože většina fotografií z tohoto turné je černobílých, je radost vidět barevné fotografie z tohoto historického turné," řekl Ernie Sutton z britského fanklubu Beatles.  Snímky zachycují například George Harrisona s červenou kytarou Rickenbacker, která se objevila i ve filmu Perný den.

Beckovy diapozitivy rovněž zachycují John Lennona, Paula McCartneyho, George Harrisona a Ringa Starra na tiskové konferenci v lasvegaském hotelu Sahara, jejich koncert v Las Vegas a soukromý večírek v rezidenci tehdejšího prezidenta nahrávací společnosti Capitol Records Alana Livingstona v Beverly Hills. Aukce by mohla vynést odhadem 10 000 až 15 000 liber (zhruba 311 000 až 467 000 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám