Hlavní obsah

Divokej Bill: Lucerna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kategorii nejlepší rockové album jsou nominovány koncertní deska Divokýho Billa Lucerna, Neofolk Daniela Landy a Nanoalbum Tata Bojs. Jde o tři značně odlišná alba, které ukazují, jak je rock široký.

Článek

Úvalská skupina Divokej Bill se prosadila díky hojnému vystupování. Právě na koncertech byla vždy nejpřesvědčivější. Živá nahrávka z Lucerny to potvrzuje, i když zvukový záznam nemůže plně zachytit atmosféru ani energii kapely, která vyprodává sály v celé zemi a láká diváky na letní festivaly.

Parta okolo zpěváka Vaška Bláhy ukazuje, že nasazení je základem rocku, dnes však už nestaví jen na energii, dokáže zahrát i uvolněnější skladby a pohrát si s jejich náladou, k čemuž mu pomáhá početné obsazení, v němž se objevují i banjo a housle.

Lucerna v tvorbě Divokýho Billa představuje dosavadní vrchol, skupina se za léta vystupování vyhrála a vyzpívala, takže prvotní energie je už v rovnováze s muzikantskou suverenitou. Podtitul "...není nad to, když se sejde několik opravdu dobrých zpěváků", není jen pouhou ironií okteta, které sází na přímočarost a jednoduché popěvky. I jeho vokální schopnosti se v posledních letech výrazně zlepšily a Bill nekončí u hospodského hulákání.

DALŠÍ NOMINOVANÁ ROCKOVÁ ALBA
Landa DanielNeofolk
Tata BojsNanoalbum
PŘEHLED VŠECH NOMINACÍ

Na desce jsou zařazeny ty nejlepší skladby z repertoáru. Dojem ještě umocňují početní hosté, které si 10. března 2004 na svůj první samostatný koncert úvalská skupina do Velkého sálu Lucerny pozvala. Nechyběli mezi nimi členové Tří sester Magor a Fanánek i spřátelený Medvěd 009.

Záznam je sice ze všech nominovaných desek nejrockovější, avšak má místy až příliš dokumentární podobu, stálo by za to alespoň probrat potlesky a zkrátit dlouhá uvádění skladeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám