Hlavní obsah

Divadlo v Mostě chystá premiéru Přeletu nad kukaččím hnízdem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mostě uvedou Přelet nad kukaččím hnízdem. Režisér Pavel Khek vycházel z knižní předlohy z roku 1962, divadelní adaptace i slavného filmu Miloše Formana s Jackem Nicholsonem v hlavní roli. Od premiéry představení na motivy románu Kena Keseyho na Broadway uplyne letos 50 let.

Foto: Věra Keilová, Právo

Představení vychází částečně z knihy a částečně z Formanova filmu.

Článek

"Ten titul jsem měl už hodně dlouho na stole. Před rokem jsem měl pocit, že už na to uzrál čas," řekl novinářům ředitel Městského divadla v Mostě Jiří Rumpík. Režie se ujal čtyřiatřicetiletý Khek, umělecký režisér divadla v Mladé Boleslavi. "Patří mezi velké talenty, které nedávno opustili divadelní fakultu," dodal Rumpík.

Podle Kheka patří Keseyho kniha Vyhoďme ho z kola ven, z níž představení i film Přelet nad kukaččím hnízdem vychází, spolu s Orwellovým 1984 mezi nejzásadnější díla, která odhalují princip moci. "Představení je kompilát románu, divadelní dramatizace Dala Wassermanna a Formanova filmu. Nejzásadnější předloha je kniha, z filmu vycházíme jen drobně," řekl režisér. Z Formanova snímku si ponechali i název pro představení.

Mladý McMurphy

Oproti postavě, za níž Jack Nicholson získal Oscara pro nejlepšího herce, je mostecký Randle McMurphy mladší. "Přišlo nám to lepší, dramatičtější, že mezi blázny přijde mladý kluk. Nejde tam o věk, ale o životní názor," řekl režisér. Představiteli hlavní role Aleši Petrášovi je 24 let.

Diváci si podle Kheka mohou v představení najít i odkaz na dnešní společnost. "Je tam obsažený i obraz dnešního mladého člověka, jeho svobody. Ale vidět v tom jenom toto, by bylo zploštění," dodal.

"Ukazujeme, že mladého člověka málokdo poslouchá. Nemůžeme moc ovlivnit jakékoliv dění. I indián říká, že nepřestal mluvit, jen ho lidi přestali poslouchat," řekl novinářům představitel indiánského náčelníka Bromdena Vuk G. Čelebič. Premiéru mostecké divadlo připravuje na pátek 15. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám