Hlavní obsah

Designblok v Praze poctí ukrajinské tvůrce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poctu ukrajinským designérům i důraz na udržitelnost nabídne nadcházející festival Designblok. Jeho hlavním tématem bude les, ústředními místy pražský prostor Gabriel Loci a Uměleckoprůmyslové museum. Hlavní hvězdou je Nizozemec Richard Hutten.

Foto: Foto archív Designbloku, Bez zdroje

Šperkařka Dana Bezděková představí rozšířenou kolekci TRIFFID novus.

Článek

Od 5. do 9. října přehlídka ukáže bezmála 180 vystavujících z řad firem, značek, studií, nezávislých tvůrců, talentovaných nováčků i mezinárodních ikon. Dvacáté výročí oslaví první český design obchod Qubus, pod jehož značkou spolu mnoho let působili Jakub Berdych Karpelis a Maxim Velčovský.

„Hodně se budeme zabývat udržitelností, lesem jako zdrojem života, nejen zdrojem surovin pro výrobu. Celá hlavní výstava Designérie je inspirovaná houbami a jejich důležitostí v lesním soužití,“ přiblížila pro Právo ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Foto: Foto archív Designbloku, Bez zdroje

Cabinet Superfluum od Tomáše Kučery.

Z hostů můžeme vypíchnout nizozemské studio Toer, polsko-rakouské duo Chmara.Rosinke, výše zmíněného Richarda Huttona, který povede přednášku o cirkulárním designu, nebo ukrajinskou autorku Victorii Yakushu. Tvoří pod značkou FAINA a ukáže, že kultura je živnou půdou národa.

Podpora Ukrajině

Další tvůrci přijedou v rámci výstavy Sláva Ukrajině!. „Těší nás, že také díky spolupráci našich partnerů můžeme ukrajinské designéry podpořit i finančně – každému z vystavujících věnujeme 600 eur na náklady spojené s příjezdem a instalací. Věříme, že pomoc konkrétním tvůrcům je nejefektivnějším způsobem, jak můžeme přispět k ochraně a zachování současné ukrajinské tvorby,“ dodala Zielinski.

V komplexu Gabriel Loci, který se nachází v těsné blízkosti Kinského zahrady, se setkají ikonické zahraniční značky jako Vitra nebo Moroso s českými výrobci Johann Malle, Master&Master nebo TON. Na své si přijdou také milovníci šperků a módy.

Dvacítka současných designérů bude demonstrovat použití tradičních technologií a řemesel v novém pojetí v Uměleckoprůmyslovém museu. Tam bude k vidění nejen výstava českého porcelánu v architektuře Maxima Velčovského, ale i speciální sběratelská expozice Art House.

Reklama

Výběr článků

Načítám