Hlavní obsah

Dalimilova kronika přístupná veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku je pro veřejnost otevřena výstava latinského rukopisu Dalimilovy kroniky v Zrcadlové kapli Klementina. Tento vzácný rukopis zakoupil před dvěma týdny český stát na aukci v Paříži za více než 10 miliónů korun.

Článek

Pouze na výstavě, která je otevřena od 1. do 15. dubna od 10 do 18 hodin, s výjimkou pátého dubna, lze zakoupit faksimile. 

foto: Právo/Dorian Hanuš

Vystaveny jsou všechny rukopisy Dalimilovy kroniky, které má Národní knihovna k dispozici, tištěná edice a ještě opis ze 17. století. Celkem osm děl.

foto: Právo/Dorian Hanuš

Ve sbírkách Národní knihovny jsou tři úplné rukopisy a dva zlomky psané česky. Nejznámějším z nich je Lobkowiczký rukopis, důležitý mimo jiné tím, že je názornou ukázkou toho, jak volně se ve středověku opisovaly texty - obsahuje totiž prvky první i druhé redakce Dalimilovy kroniky.

foto: Právo/Dorian Hanuš

Pařížský zlomek Dalimila je k vidění i na internetu na adrese www.memoria.cz spolu s dalšími desíti historickými dokumenty, které už knihovna digitalizovala. Jsou to například Jenský kodex, Krumlovský sborník, Antifonář královny Alžběty Rejčky či Bible olomoucká.

foto: Právo/Dorian Hanuš

Související témata:

Výběr článků

Načítám