Hlavní obsah

Čtenáři: Nejlepší česká komedie je Vesničko má středisková

Novinky, Stanislav Dvořák

Zhruba 66 000 čtenářů Novinek volilo nejlepší českou (československou) filmovou komedii. Ze stovky filmů si zvolili snímek Jiřího Menzela Vesničko má středisková, který získal 22,4 % hlasů. Druhé je Dědictví aneb kurvahošigutntág (17,3 %) a třetí Pelíšky (11,5 %).

Článek

Film Vesničko má středisková z roku 1985 oplývá množstvím "hlášek" i armádou skvělých herců, kteří podařený scénář Zdeňka Svěráka dovedli k dokonalosti. Za všechny jmenujme třeba Mariána Labudu (pan Pávek), Jánose Bána (Otík), Rudolfa Hrušínského (doktor) či nezapomenutelnou vesnickou "tetku" Miladu Ježkovou (skvěle hrála i v Hoří má panenko nebo v Kulovém blesku: "Máňa říkala, že to není směroplatný!").

Známá historka vypráví, že film vznikl kvůli účetní chybě na Barrandově a je kolem něj i řada dalších zajímavostí a kuriozit - pokud vás zajímají, podívejte se na Novinky v pátek, kdy vyjde velký rozhovor se Zdeňkem Svěrákem, který příběh o vesničce vymyslel, a to prakticky přes noc.

Zbývá dodat, že do první desítky se probojovaly ještě tyto komedie: Dědictví aneb kurvahošigutntág, Pelíšky, S tebou mě baví svět, Marečku, podejte mi pero, Sněženky a machři, Slunce seno a pár facek, Na samotě u lesa, Anděl na horách, Dobrý voják Švejk.     

ANKETY NEVYJADŘUJÍ NÁZOR REDAKCE

- každý může nominovat cokoliv, pokud to odpovídá žánru a napíše správně název

- strategií Novinek je pokud možno nezasahovat a nic nezakazovat

- Novinky si vyhrazují právo mírně doplnit seznam nominací, pokud tam chybí nějaké slavné a všeobecně uznávané dílo

- kultura není sport - víme, že žádné vítězství nemůže mít absolutní platnost, toto je jen lidová anketa a jejím smyslem je pobavit a vyvolat diskuzi

Ještě 6 dní můžete posílat nominace do ankety Nejlepší hudební filmy historie, a to na adresy hudebnifilm@seznam.cz (pro anglo-americké filmy) a hudebnicesky@seznam.cz (pro české filmy). Příští pátek se spustí hlasování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám