Hlavní obsah

Colours začaly jazzem, největší nápor teprve přijde

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně vnímavé publikum přivítalo ve čtvrtek večer první velkou hvězdu festivalu Colours of Ostrava, norského jazzového saxofonistu Jana Garbarka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Garbarek

Článek

Úvodní koncert ostravského festivalu, který je ověnčen dvěma cenami Anděl za Událost roku a na třetí zřejmě bude aspirovat i letos, si přišlo poslechnout bezmála deset tisíc diváků. Poprvé v historii Colours čekaly na návštěvníky hlavní scény lavičky a židle, které pokryly celou plochu parkoviště pod Slezskoostravským hradem. Štěstí ale měli jen ti, kteří přišli s předstihem, takže větší část nebývale početného publika si vyslechla dvouhodinový jazzový koncert vestoje.

Garbarek, v jehož kapele účinkuje i proslulý indický perkusionista Trilok Gurtu, se v Ostravě dočkal velmi vřelého přijetí. Publikum festivalu je sice prioritně zaměřeno na poněkud jiné hudební žánry, nicméně už minulé ročníky ukázaly, že jde o publikum otevřené a přístupné jakémukoliv dramaturgickému vybočení. Právě jazzový koncert mnozí označovali za velkou zkoušku festivalového publika, které v této zkoušce obstálo jak nejlépe mohlo.

Hodinu po vstoupení Garbarka se pak parkoviště v ostravském podhradí proměnilo z poklidné zóny ve vařící kotel tisíců fanoušků, které roztancovala svižná balkánská muzika v podání německého souboru Shantel & Bucovina Club Orkestar.

Na festivalu Colours of Ostrava vystoupí až do neděle více než stovka účinkujících, například kapely Happy Mondays, Koop, Hawkwind, Gogol Bordelo či africký písničkář Habib Koité.

Největší nápor publika se očekává v sobotu od 20 hodin na vystoupení Sinead O´Connor. Zpěvačka by měla do Ostravy přiletět v noci na sobotu a odjezd má naplánovaný na neděli. Z hlediska požadavků patří zpěvačka k těm skromnějším celebritám letošního ročníku, jedinými zvláštními požadavky jsou kuřácký pokoj a masáž.

Pořadatelé zatím netuší, zda by se Sinead O´Connor mohla objevit na veřejnosti i mimo festivalový areál podobně jako hvězda předminulého ročníku Robert Plant, který si udělal výlet na do Beskyd. „Zatím nevíme, jaký bude mít Sinead program, podrobnosti budeme dojednávat na místě,“ řekl zástupce pořadatelů Jiří Sedlák.

Reklama

Výběr článků

Načítám