Hlavní obsah

Co je to Pink Floyd? Díky sci-fi Duna mládež objevila Dark Side of the Moon

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydání filmového traileru Duna mělo nečekaný následek – někteří lidé objevili, že existuje skupina Pink Floyd a deska Dark Side of the Moon. V traileru totiž zní přearanžovaná skladba Eclipse.

Trailer DunaVideo: Warner Bros

 
Článek

Hudbu k filmu dělal skladatel Hans Zimmer, ale v případě traileru se zrovna nepředřel - jen lehce upravil Pink Floyd. Deska Dark Side of the Moon najednou zažila vzestup na streamovacích službách, protože ji objevili noví posluchači.

The Dark Side of the Moon byl osmá studiovka Pink Floyd, kterou nahrávali v Abbey Road v letech 1972 až 1973. Je silně ovlivněna prog-rockem a psychedelií, plyne ve velice pomalém rytmu a výrazně se tam uplatnily syntezátory. Za zvuk alba je zodpovědný i Alan Parsons. Kromě toho přivedl také zpěvačku Clare Torry, která nazpívala vokály do hitu The Great Gig in the Sky.

Foto: Profimedia.cz

Mladí Pink Floyd

The Dark Side of the Moon je komplexní a experimentující album, které kritici řadí k nejlepším v dějinách. Skupině přineslo světovou slávu a bohatství. Odhaduje se, že se prodalo skoro padesát milionů legálních kopií.

Film Duna je adaptací románu Franka Herberta z roku 1965, ujal se ho scenárista Jon Spaihts. Režisér Dennis Villeneuve si do hlavních rolí vybral zpěvačku a herečku Zendayu (Chani), Rebeccu Fergusonovou (Lady Jessica), Timothée Chalameta (Paul Atreides), Jasona Momou (Duncan Idaho), Joshe Brolina (Gurney Halleck), Dava Bautistu (Glossu 'Beast' Rabban), Oscara Isaaca (Leto Atreides), Stellana Skarsgårda (Baron Vladimir Harkonnen) a Javiera Bardema (Stilgar).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám