Hlavní obsah

Cesta kolem světa s Febiofestem

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tradiční filmovou cestu kolem světa se ve čtvrtek vydají návštěvníci pražské části 18. ročníku Febiofestu. Zavede je do Latinské Ameriky, Asie, Švédska, Mexika, USA a v sekci Nová Evropa představí filmy mladých evropských tvůrců. Kromě toho čekají na diváky kolekce jako Kino osobností, Světové panorama, či Gay a lesbické kino.

Foto: archiv, Právo

Hostem festivalu bude islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson, který uvede svůj nový film Mama Gógó.

Článek

Dvanáct filmů v soutěži Nová Evropa bude hodnotit 33členná porota, složená z diváků, kteří se přihlásili a vedení festivalu ji z nich sestavilo tak, aby reprezentovala co nejširší věkové i sociální spektrum. Čestné předsednictví přijala herečka Dagmar Havlová. Českou kinematografii bude reprezentovat film Osmdesát dopisů režiséra Václava Kadrnky, který se představil mezinárodnímu publiku únorového Berlinale.

Hosté uvádějí…

Hostem slavnostního zahájení bude slavný islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson, který uvede svůj nový film Mama Gógó, v němž si pohrává s autobiografickými prvky. Ty mu umožňují vytvořit jak břitkou satiru na islandský filmový průmysl, tak melodramatickou poctu vlastní matce. V přehlídce jeho filmů pak uvidíme Ďáblův ostrov, Děti přírody, Andělé všehomíra a Filmové dny.

Dalším hostem bude například kameraman Edward Lachman, který snímal a představí mimo jiné Kvílení s Jamesem Frankem v hlavní roli, které sleduje vznik a následný „život“ slavné stejnojmenné básně Alana Ginsberga, dále Ken Park, na němž se Lachman podílel i režijně či Beze mě: Šest tváří Boba Dylana se skvělým hereckým obsazením: Christian Bale, Cate Blanchettová, Richard Gere, Heath Ledger, Charlotte Gainsbourgová, Julianne Mooreová, Michelle Williamsová a další.

Co nabídnout má i další host, přední francouzský režisér Olivier Assayas. Ten byl několik let ženatý s asijskou hvězdou Maggie Cheungovou a obsadil ji do svého poeticky stylizovaného civilního filmu Irma Vep o jednom nedotaženém natáčení.

Z Bratislavy přijede na Slovenský den (29. března) Milan Lasica a uvede filmy Utíkejme, už jde, Sladké hry minulého léta, Srdečný pozdrav ze zeměkoule a Pasti, pasti, pastičky.

Takové jiné filmy

Mezi tvůrci, kteří plavou Proti proudu, jsou snímky debutantů (Táta, Poutník, Ježíšek z Flander), ale i formální pocta stylu Jima Jarmusche Konec Roberta Mitchuma. Vrací se quebecký autor Denis Côté s filmem Curling, pozornost zaslouží i obrazový deník festivalového návštěvníka Host i kontroverzní vtípek s pneumatikou v hlavní roli Guma.

I v této sekci bude český zástupce – debut režiséra Jana Wolfa Normalis, který se odehrává v Praze roku 1968 a jehož hrdinka, mladá režisérka, se pouští do natáčení svého prvního vysněného filmu, aniž by tušila, že tenhle rok pro ni bude osudový víc, než si myslela.

Sekci Jiný břeh tvoří 13 filmů a hosty bude autorská dvojice Ducastel & Martineau, která představí mj. Strom a les, rodinné drama o smrti a temných kapitolách minulosti, které získalo Cenu Jeana Viga za nezávislý film. Dalších sedm snímků této sekce reprezentuje různorodost současné queer (divné) kinematografie, od kostýmního britského (melo)dramatu přes brazilskou komedii, současné drama, dokument a zombiesoftporno horor. Z nových filmů je tu například argentinské komorní drama Nepřítomen, oceněný na Berlinale.

Předpremiéry i návraty

V pamětnických filmech se mladí diváci mohou seznámit například s dílem legendárního Ingmara Bergmana, v sekci „Na Barrandov! – 80. výročí“ zase s filmy Otakara Vávry, Zbyňka Brynycha, Martina Friče, Karla Steklého, Vladislava Vančury či Karla Kachyni, a na ruzyňském letišti se bude hrát 16 filmů o letištích a letadlech, mezi nimi Con Air, Letec, Lítám v tom, Nebeští jezdci, Tmavomodrý svět.

Naopak v předpremiéře mohou návštěvníci vidět novinky Francise Forda Coppoly a jeho dcery Sofie Tetro a Odnikud někam, Ben Affleck hraje ve svém novém režijním počinu Město, kde ztvárnil nelítostného bostonského zloděje a představí se i epická akční fantasy Sucker Punch, již natočil Zack Snyder (Úsvit mrtvých, 300: Bitva u Thermopyl) a která atakuje hranice reality a představ mladé hrdinky.

Součástí Febiofestu bude jako již tradičně Musicfest, na Ozvěny se mohou těšit diváci v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Plzni, Českých Budějovicích, Brně, Olomouci a v Ostravě. Vstupenky stojí v Praze 85 korun, na letišti se hraje zdarma a zájemci se tam mohou dostat bezplatným autobusem, který bude denně v 15.30 a v 19.30 hod. odjíždět od Cinestar Anděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám