Hlavní obsah

Český malíř žijící v Americe Maxim Havlíček přivezl do Prahy výstavu

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Maxim Havlíček žije už dvacet let v americkém Los Angeles. Přes krušné začátky se za oceánem stal slavným a uznávaným umělcem. Teprve loni se odvážil uspořádat výstavu po úspěších v New Yorku či LA i na domácí půdě, tedy v Praze. Exhibice s názvem Alchymista měla obrovský úspěch, proto se malíř rozhodl uspořádat letos výstavu další. Jmenuje se Cestovatel časem.

Český malíř žijící v Americe Maxim Havlíček přivezl do Prahy výstavu Video: Novinky

 
Článek

Maxim se snažil, aby výstava Time Traveler navazovala tématicky na Alchymistu. Jeden velký rozdíl tu ale je.

„Všechny obrazy jsem tentokráte vytvořil tady. Loni jsem je dovážel z Ameriky. Je zde jeden obraz, který je mi asi nejblíž, a to je dílo s názvem Ostrava. Vytvořil jsem ho za jediný den na festivalu Colors of Ostrava, kam si mě pozvali, abych tvořil,“ svěřil Novinkám umělec s tím, že k tvorbě tohoto obrazu využil vše, co ve starých vítkovických továrnách našel - hlínu, tmel, štěrk...

Foto: Vojtěch Tesárek , Novinky

Maxim Havlíček při tvorbě díla na festivalu Colors of Ostrava.

Návrat do dětství

Maxim Havlíček se snaží cestovat časem celý život. Říká, že mu to ale občas nejde, což ho činí smutným.

Foto: archiv Maxima Havlíčka, Novinky

Maxim Havlíček je český umělec žijící v Americe.

„Mám pocit, že žiju dva životy. Jeden dospělý, který jsem si vytvořil v Americe, a ten dětský, který se mi vybaví vždy, když přiletím na léto domů. Ty vůně, barvy, lidé... Snažím se na ten dětský navázat, ale moc mi to nejde...,“ směje se Havlíček.

Emoce

Umělec očekává, že si každý při pohledu na jeho obraz najde to své. Pro něj je tvorba doslova intimní zpovědí. Tvoří podle pocitů, které v danou chvíli cítí. „Do svých obrazů vkládám skutečně všechno ze sebe, všechny pocity, emoce...“

Foto: Novinky

Výstavu zahájila tanečnice.

Výstavu zahájila baletka, která pražským studiem Charakter protančila, a tím rozzářila každý obraz zvlášť. Výstava potrvá až do 9. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám