Hlavní obsah

Český malíř Hábl vydražil obraz u Sotheby's 

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český malíř Patrik Hábl vydražil v aukční síni Sotheby's obraz Blue Landscapes za 6875 liber (cca 213 tisíc korun).

Foto: Smart Com.

Blue Landscape

Článek

Českým malířům se nestává často, že by jejich díla vydražila prestižní aukční síň, částka 213 tisíc korun je ovšem na britské poměry malá. Nejzajímavější díla se v dnešní době draží za stovky milionů korun.

Háblův obraz byl dražen ve společnosti umělců, jako jsou Keith Haring, David Hockney, Richard Prince, Gerhard Richter nebo Kaws. „Výsledek aukce považuji za velký úspěch, nejenom počtem příhozů i dražitelů, kteří o něj ve výsledku svedly velký boj, ale i tím, že mne Sothebys chce znovu zařadit do Contemporary art aukce již v létě, což je pro mne největší pocta i důvěra,“ řekl Hábl.

Foto: Smart Com.

Patrik Hábl

Obraz Blue Landscapes je považován za Háblovo iniciační dílo. Byl vystaven na samostatných výstavách v Miláně, v Mnichově i v Japonsku.

Loni v Sotheby's vydražili Háblův diptych s názvem Black Composition I+II v aukci s názvem 20th Century Different Perspective. Patrik Hábl se tak stal prvním žijícím českým malířem, jehož díla se opakovaně objevují u Sotheby's.

Reklama

Výběr článků

Načítám