Hlavní obsah

Český lev zařve podesáté

Novinky, Věra Míšková, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rok ďábla, Smradi a Výlet jsou největšími favority sobotního jubilejního desátého udílení výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev. Mají největší počet nominací a navíc se všechny tři snímky utkají v hlavních kategoriích nejlepší film, režie a scénář.

Foto: Aleš Rudl

Dub letní v Dienzenhoferových sadech na Smíchově je ukázán na výstavě ve všech ročních obdobích

Článek

V pátek dopoledne už bylo o cenách rozhodnuto, výsledky se však zveřejní až na slavnostní večeru. V druhém kole hlasovalo více než sto akademiků. "Pokaždé se na mě pokoušejí novináři i filmaři vyzvídat předem, jestli něco netuším. Letos už to vůbec nemusejí zkoušet, protože hlasy jsou zapečetěné a leží u notáře, který je překontroluje namísto nás," varoval přítomné organizátor akce Petr Vachler při včerejší generálce.

Moderování večera, který v přímém přenosu uvede ČT 1, svěřil opět Jaroslavu Duškovi a Martinu Zbrožkovi, který se však na jevišti objeví opět v roli dagestánského moderátora Leopolda Šamila.

"Doufal jsem, že s setkám s Theodorem Skrýblem, s nímž jsme moderovali nominační večer, ale nějak to nevyšlo," pokrčil rameny Šamil-Zbrožek.

Gillian nepřijede, tučňáci s otazníkem

Vachler slíbil, že pozval na večer další zahraniční hosty, tentokrát pro změnu ze zaoceánských zemí. "Jednu z cen měl předávat Terry Gillian. Teď opravdu mluvím vážně, to vůbec není mystifikace. Počítal s tím, už byl v Praze i se štábem, ale bohužel musel znovu odletět, protože byl jeho film na minutu zastaven. Nevím proč, můžeme o tom jen spekulovat," dodal.

Většinu hostů přesto tají, neřekl dokonce ani to, jestli přijdou nebo nepřijdou tučňáci, které si vybral za symbol letošního ročníku. Některá jména však přece jen prozradil: na scénu pozval například Vlastu Chramostovou a kameramana Stanislava Milotu, cenu za střih budou předávat Aťka Janoušková a František Novotný, nejmenší česká herečka a největší český herec.

Nejvíce nominací má Rok ďábla

Rok ďábla vstupuje do dnešního večera se statisticky největšími nadějemi - ze třinácti možných má deset nominací - chybí mu pouze za ženské herecké výkony v hlavní i vedlejší roli a mužský herecký výkon v hlavní roli. Na druhém místě je Výlet Alice Nellis s osmi nominacemi a v těsném závěsu Smradi Zdeňka Tyce se sedmi.

Čtyři nominace má Andělská tvář Zdeňka Trošky, po třech Musím tě svést Andrey Sedláčkové a Fimfárum Jana Wericha Aurela Klimta a Vlasty Pospíšilové a po dvou Děvčátko Benjamina Tučka a Perníková věž Milana Šteindlera.

Slavnostní vyhlášení však může přinést tvůrcům těchto osmi filmů, které se z patnácti loni natočených do nominací dostaly, mnohá překvapení. Členové akademie hlasují dvoukolově, uvažovali tedy znovu, tentokrát již jen o filmech nominovaných, což může počtem hlasů, přidělených v prvním kole, značně zamíchat. Navíc se zpravidla druhého kola účastní víc členů než prvního. Je tedy stejně tak možné, že například tři hlavní Lvi půjdou k jednomu filmu jako to, že se tentokrát ocenění za film, režii a scénář rozdělí.

Součástí večera bude i vyhlášení vítěze scenáristické soutěže Sazky, ve hře jsou scénáře Britský pas Jiřího Křižana, Miss Sarajevo Jiřího Hubače a Prokletí Drahoslava Makovičky a Hany Slavíkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám