Hlavní obsah

Michal Pavlíček: Hledání tváře filmové hudby zabere čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nominovaných v kategorii Hudba k filmu na letošních cenách Český lev je Michal Pavlíček. Vynikající kytarista, skladatel a také zpěvák je co do množství hudební práce z pětice nominovaných skladatelů nejzkušenější. Nadto vytvořil muziku k nesmírně silnému dílu.

Foto: Milan Malíček

Michal Pavlíček skládá i hudbu k seriálům.

Článek

Jste nominován za hudbu k filmu Tancuj Matyldo. Jak dlouho jste na ní pracoval?

Složení těch správných motivů a hledání tváře filmové hudby jako takové je proces, který vždy zabere čas. Někdy je to snazší, jindy člověk složí i několik verzí, než se trefí. Tím, že u tohoto filmu rozsah hudby nebyl velký, její vytvoření a natočení trvaly asi dva měsíce.

Použil jste pro hudbu pouze nové nápady, anebo jste sáhl i ke starším, dosud nevyužitým?

Jsou to nové motivy, přímo šité na film Tancuj Matyldo. Jsou natočené na klavír a lehce obarvené kytarovými sound designovými plochami.

Co jste měl pro skládání hudby od tvůrců k dispozici?

Komponoval jsem hudbu na hotový sestřih filmu. Okamžité propojení hudby s obrazem je pro skladatele v určitém pohledu lepší, protože hned vidí, jak motivy fungují v jednotlivých situacích, jakým směrem se vydat. Samozřejmě vidí snáz i celkovou strukturu.

Tancuj Matyldo byl první celovečerní film režiséra Petra Slavíka. Poznamenalo to nějak vaši komunikaci?

S Petrem Slavíkem spolupracuji už od roku 2000. Složil jsem hudbu k jeho patnácti televizním filmům, jimiž jsou seriál Oběti, Tatínkova holčička, V hlavní roli a další.

Je skvělý režisér a má velký cit pro hudební dramaturgii ve filmu. Ví, co chce, a v tomto ohledu je také náročný. Myslím, že mu vyhovoval můj styl i můj různobarevný pohled na scénickou hudbu. Prostě jsme se potkali, spolupráce s ním je vždy inspirativní.

Jaký dojem máte z filmu Tancuj Matyldo jako divák?

Je to silný film. Velmi mě oslovil.

Pracujete teď na hudbě k nějakému dalšímu filmu?

Minulý rok jsem dělal vedle Tancuj Matyldo i hudbu k seriálům České televize Volha a Oktopus v režii Jana Pachla. Na podzim budu dělat hudbu pro novou sérii Oktopusu.

Ivo Mathé: Volha, Matematika zločinu a Docent? Snímky určené pro televizní tvorbu zabírají

TV a streaming

Nominace Českých lvů ovládl film Bratři. Bodovala i televizní Volha

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám