Hlavní obsah

Český komiksový hrdina Pérák to zase natře nacistům

Postavička Péráka se poprvé objevila za 2. světové války. Letos inspirovala vznik komiksu Pérák: Jantarová komnata, který se také vrací do historie.

Foto: Crew

Komiksový hrdina Pérák

Článek

Pérák je původní česká postava, chcete-li „superhrdina“, z dob Protektorátu Čechy a Morava. Měl to být zázračně skákající člověk s pružinami na nohách, který bojoval proti okupantům a nikdy nebyl dopaden. Později se objevil v animovaných filmech a komiksech.

Scenárista Petr Macek a kreslíř Petr Kopl postavu použili jako stárnoucího rádce už ve své komiksové sérii Zázrak, ale zaujala natolik, že jí stvořili vlastní příběh – zasazený samozřejmě do doby druhé světové války.

Foto: Crew

Pérák

„Vždycky jsme s Petrem Koplem chtěli dělat takové komiksy, jaké bychom byli bývali rádi četli jako kluci,“ říká scenárista Petr Macek. „K Pérákovi jsme dospěli vlastně úplně mimoděk, původně jsem neplánoval si tu postavu přisvojit, měl být jen „hostem“ v Zázrakovi. Jenže on se mi hrozně dobře psal. Učinili jsme asi šťastné rozhodnutí, že jsme jeho mýtus spojili s naším magickým světem, vytvořili mu tajemné trauma v minulosti, a čtenáři se začali zajímat a pídit po dalších podrobnostech. Rád bych řekl, že osud naší verze Péráka režíruji já, ale občas mám pocit, že už si žije vlastním životem, a já to sotva stíhám zaznamenávat!“

Messerschmitty a Thunderbolty nad Krušnými horami válčily do poslední chvíle

Kultura

V prvním příběhu s názvem Pérák: Oko budoucnosti se snažil Adolf Hitler zmocnit Libušiny lebky, aby s její pomocí mohl vidět do budoucnosti. Ve druhé knize se Hitlerova okultní organizace Thule, vedená majorem Vernerem, zmocnila Jantarové komnaty, historického artefaktu nevyčíslitelné ceny, jemuž jsou přisuzovány tajemné schopnosti. Pérák má navíc s Vernerem nevyřízené osobní účty – tento zákeřný nacista a manipulátor jej připravil o partnerku i nenarozené dítě.

„Zatímco první Pérák byl dobrodružná duchařina, která rozestavěla figurky na šachovnici, do druhého jsme přidali ještě science-fiction motivy a samozřejmě řádnou porci humoru. Stále si ale necháváme ještě něco v rukávu, protože od začátku vím, že Pérákův příběh by měl být trilogie. A možná ne jedna,“ dodal  Macek.

Sudetský tulák. Most zažil v roce 1918 pouliční bitvu s Němci

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám