Hlavní obsah

Česká televize se věnuje Janu Švankmajerovi

Právo, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K sobotním sedmdesátinám surrealistického režiséra Jana Švankmajera připravila Česká televize zvláštní komponovaný večer, který odvysílá ve čtvrtek 2.9. na ČT 2 od 21.40 hodin.

Foto: Divadelní léto pod plzeňským nebem

Festival skončil ve středu 26. července derniérou komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes!

Článek

Do první poloviny dvouhodinového pořadu zařadila francouzský dokumentární film Chiméry Jana a Evy Švankmajerových. Bertrand Schmitt a Michel Leclerc ho vyrobili při natáčení Švankmajerova filmu Otesánek a zařadili do něj i ukázky z předcházejících snímků.

Nezapomněli ani na režisérovu manželku Evu, která se podílí na výtvarné i literární podobě jeho filmů. Poté televize odvysílá tři snímky: Kyvadlo, jáma a naděje (1983); Don Šajn (1970) a Zánik domu Usherů (1980).

Janu Švankmajerovi se bude televize věnovat tento týden ještě jednou, a to v seriálu Mistři českého animovaného filmu. Díl s titulem Síla imaginace Jana Švankmajera odvysílá v sobotu 4. září od 14.30 hod. na ČT2.

Diváci v něm uvidí čtyři známé Švankmajerovy filmy: Historia naturae (1967), Rakvičkárna (1966), Otrantský zámek (1977) a Možnosti dialogu (1982).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám