Hlavní obsah

Česká komedie se vrací na hory

Právo, Věra Míšková
PRAHA

Na břehu pražského Olšanského rybníka padla v úterý krátce po obědě první klapka nové české komedie Snowboarďáci. Po prvních scénách, které štáb scenáristy a režiséra Karla Janáka natočí v následujících dnech v hlavním městě, se v lednu těžiště natáčení přesune do mekky českých vyznavačů zimních sportů - Špindlerova mlýna.

Foto: Petr Mráček

Karel Gott, křest CD Dotek lásky 2, Praha

Článek

A všichni věří, že do té doby nasněží nebo aspoň přituhne, aby se sníh dal nafoukat.

Na horách se zase točí

"Chci svým filmem navázat na tradici českých komedií "na sněhu", které se datují od Anděla na horách ke Sněženkám a machrům a S tebou mě baví svět," říká Karel Janák, který v celovečerním hraném filmu debutuje, ale má na svém kontě jednak prestižní mezinárodní ceny za televizní upoutávky, jednak režii úspěšného televizního filmu Vetřelci v Coloradu.

"Chceme navázat nejen prostředím hor, ale i žánrem, tím druhem komedie, která je o teenagerech, ale není americky - natož německy nebo francouzsky "prcičkovská", je česká. Nechceme natočit ani kultovní film pro vyznavače snowboardu, naši hrdinové jsou dva šestnáctiletí kluci, kteří na prkně nikdy nestáli a na hory jedou s tím, že to přece nemůže být takový problém," tvrdí Janák.

Ústředním tématem je ale podle něj to, co řeší všichni -náctiletí: image, snaha udělat ze sebe frajery a balit na to holky. "To všechno na první samostatné dovolené na horách, kde je hlídá jen protivná ségra jednoho z nich a bratranec druhého, který sice kluky nechává bydlet ve své chatě, ale dělá si z nich poskoky."

Herce čeká soustředění na prknech

Výběr herců probíhal ve třech etapách: nejdřív celonárodní casting vyhlášený přes televizní obrazovky, pak hledání ve Špindlu v komunitě špičkových snowboardistů a také mezi mladými herci.

Nakonec ale režisér upřednostnil většinou herce, protože mladí lidé bez zkušeností by velké role neutáhli. Jednou z výjimek je Jiří Mádl, který vzešel z celonárodního castingu a jako jediný se ukázal jako velký talent.

Druhého hlavního hrdinu hraje Vojta Kotek, známý už například z filmu Únos domů, v dívčích rolích uvidíme Ester Geislerovou a Lucii Vondráčkovou. Jednoho z Panterů, což je parta zdatných snowboardistů, hraje Braňo Polák ze skupiny Attack, dospělé role obsadí Jiří Langmajer, Pavel Nový, Veronika Freimanová a další herci.

"Herci budou mít v prosinci soustředění, kde se naučí základy, složité věci budeme dublovat. Jednou z výjimek, jichž se výuka nebude týkat, je Lucka Vondráčková, která jezdí na snowboardu už pět let," říká Janák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám