Hlavní obsah

Česká filharmonie vstupuje s ředitelem Bělohlávkem do nové sezóny

Právo, Vladimír Říha

I když se slavnostní zahájení 117. sezóny České filharmonie odehraje až 4. a 5. října koncerty s novým šéfdirigentem a uměleckým ředitelem Jiřím Bělohlávkem, je již počátek září vstupem do významného období orchestru.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Bělohlávek se v sobotu rozloučí s BBC Symphony Orchestra.

Článek

Spojení s Bělohlávkovým jménem je nejdůležitější změnou ve filharmonii v posledních letech a doufejme jen, že ani nedávné onemocnění, kdy Bělohlávka na zájezdu v Austrálii zastoupil Jakub Hrůša, na tom nic nezmění.

A jelikož již nový šéfdirigent odcestoval do Londýna, kde se bude 8. září loučit s BBC Symphony Orchestra na závěrečném koncertě BBC Proms (v přímém přenosu i Českého rozhlasu) přejme mu pevné zdraví a silné nervy, neboť koncert sledují tisíce Angličanů a je vždy spojen i s krátkým proslovem dirigenta.

A jak moc byl Bělohlávek oblíben u „svých Angličanů“, jsme viděli i při poslední návštěvě BBC Orchestru na Pražském jaru.

Do Londýna se bude Bělohlávek určitě vracet, ale hlavním působištěm pro něho bude Praha. Filharmonici mají nyní šanci odvděčit se svými výkony i přístupem nejen za podivnou roztržku s ním před dvaceti lety v době jeho prvního dvouletého šéfovství ČF, ale hlavně za to, čeho nové vedení filharmonie – nezapomeňme ani přínos nového generálního ředitele orchestru Davida Marečka – zatím dosáhlo.

Přišly změny

Od srpna se zvýšily orchestru platy a byla přijata reforma, která mění mnoho i na vnitřním fungování tělesa, což zase požadovalo ministerstvo kultury.

Leccos se změnilo i na mediálním obrazu našeho prvního orchestru. Došlo k personálním změnám v oddělení komunikace a hlavně konečně vznikly kvalitní internetové stránky orchestru.

Již v loňské sezóně nastoupil také nový koncertní mistr houslí, Josef Špaček ml., a jeho sólové úspěchy jsou zárukou, že i mladá generace ponese značku České filharmonie se ctí i nadále. Jiří Bělohlávek má smlouvu na čtyři roky a hned v průběhu října ho čeká osm koncertů se třemi programy a mimo to i premiéra nového edukativního programu pro děti, kde bude spolupracovat i s Markem Ebenem.

A rovněž jmenování oblíbeného a prvotřídního Rakušana Manfreda Honecka hlavním hostujícím dirigentem je znamením, že v ČF se skutečně děje něco, co by mělo dokonale změnit v posledních letech dost pošramocený obraz v očích veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám