Hlavní obsah

Češi fandí audioknihám, nejoblíbenější byl loni Marek Eben

V roce 2021 se v ČR prodaly audioknihy za 260 milionů. Tržby tak meziročně narostly o více než 12 %.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moderátor Marek Eben

Článek

Podle Asociace vydavatelů audioknih (AVA) mírně klesá prodej fyzických nosičů,  přesto jde pořád o 240 000 kusů fyzických nosičů ročně. Zvýšila se také průměrná cena.

V roce 2021 vyšlo u vydavatelství, která přispěla do statistik, 579 nových titulů, což vykazuje téměř 30% nárůst vydaných novinek oproti minulému roku. V roce 2019, tedy v období před covidovou pandemií, vyšlo 418 novinek – nárůst trhu tedy navzdory okolnostem pokračuje. Mezi žánry vítězí beletrie s 35,1 % a v roce 2021 opět vzrostl podíl českých a slovenských autorů na 65 % z celkové produkce. V roce 2021 se oproti roku 2020 mírně zvýšil počet dramatizovaných děl, jejichž realizace je finančně náročnější, dominantní však zůstává četba.

Nejprodávanější audioknihou jsou Myšlenky za volantem Marka Ebena. Jde o soubor úvah a fejetonů, které už vyšly časopisecky v letech 2014–2020.

Buddha a Bondy. Autor, který otevřel Čechům dveře k indické moudrosti

Kultura

„Velmi nás potěšilo, že se Myšlenky za volantem staly nejprodávanějším audiotitulem roku 2021. Když tištěná kniha začala trhat prodejní rekordy, přemýšleli jsme, jaký úspěch bude mít u posluchačů audio podoba. Přeci jen je to sbírka krátkých povídek, které se velmi zřídka vyšplhají na přední příčky žebříčků. Ale vypointované texty Marka Ebena, jeho velmi specifický a podmanivý hlasový projev a neskutečně precizní režie Jana Jiráně, to vše dodalo už tak skvělé knize jen další rozměr. Ukázalo se, že inteligence, humor a nadhled jsou lidem velmi blízké,“ uvedla Kateřina Višínská z Euromedia Group.

Největším vydavatelem v roce 2021 bylo vydavatelství OneHotBook (16,58 %) následuje vydavatelství Tympanum (15,05 %), třetí místo zaujímá společnost Audiotéka (13,9 %) a těsně za ní Radioservis (13,61 %).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám