Hlavní obsah

Češi doporučili na Oscara Švankmajerovo Šílení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filozofický horor scenáristy a režiséra Jana Švankmajera Šílení doporučila k nominaci na Oscara Česká filmová a televizní akademie. Oznámil to tajemník akademie Martin Šprinc s tím, že ve výběru získal tento snímek od domácích akademiků nejvíce hlasů.

Článek

Nominace 79. ročníku cen americké filmové akademie budou oznámeny 23. ledna, vyhlášení vítězů se uskuteční 25. února. Zdrženlivě přijal tuto zprávu Švankmajerův producent Jaromír Kallista. "Bude to práce s vyplňováním formulářů, ale i spousta peněz - a výsledek bude nula," řekl. I když připustil, že i v USA má tento snímek, jehož tématy jsou absolutní svoboda, civilizační represe a manipulace, velký ohlas.

Šílení vzniklo v koprodukci společnosti Athanor s Českou televizí, barrandovským studiem a partnery na Slovensku. Získalo podporu českého a slovenského ministerstva kultury včetně fondu Eurimages. Scénář volně vyšel z motivů povídek Edgara Alana Poea Zaživa pohřben a Šílený psychiatr. Jedna z hlavních postav je inspirována markýzem de Sade, jehož některé autentické texty Švankmajer použil.

Scénář vznikl už v roce 1970, ale tehdy na Barrandově neuspěl. "I když se příběh odehrává začátkem 19. století ve Francii, je plný anachronismů a reálií dneška, alegorií současného světa, a blázinec je jeho výstižnou kulisou. Absolutní svoboda, civilizační represe a manipulace jsou jeho tématem," říká režisér v úvodu ke svému filmu, který vyšel i na DVD.

Hlavní role v příběhu doplněném typicky švankmajerovskými snovými animovanými pasážemi vytvořili Jan Tříska, Pavel Liška, Jaroslav Dušek, Aňa Geislerová a Pavel Nový. Podle Kallisty tento filozofický horor provokuje publikum na celém světě a počet přehlídek, kde už byl uveden, jde do desítek. Začátkem května měl premiéru v japonské distribuci a promítá se také v amerických školách, v kinech umění, ale i v běžných kinech.

"Po oceněních moc nejdeme, ale kdybychom uspěli, mohlo by nám to pomoci v přípravě příštího projektu," dodal. Tím má být psychoanalytická komedie Přežít svůj život. Bude o muži, který žije dvojí život - jeden v realitě a druhý ve snu. Chodí za psychoanalytičkou, která mu vysvětluje, co to znamená. Když prý vše půjde hladce, začne Jan Švankmajer natáčet v příštím roce. 

Reklama

Výběr článků

Načítám