Hlavní obsah

Černá komedie Černých šviháků

Novinky, Radmila Hrdinová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V rámci cyklu Činoherní klub uvádí vystoupí na scéně pražského divadélka ve Smečkách v neděli 23. 11. Černí šviháci se hrou Josefa Tejkla Amatéři. Amatérský soubor z Kostelce nad Orlicí Černí šviháci se stal překvapením i hitem letošní vrcholné přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov, kde získal neoficiální cenu kritiky Zlatý Alois.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Tento ryze pánský ansámbl uvádí drsnou "funebráckou" frašku Josefa Tejkla, která má blízko jak k poetice textů Bohumila Hrabala, tak i anglosaskému humoru, jaký předvedli na loňském festivalu Divadlo v Plzni angličtí herci skupiny Spy Monkey. "Černá drsná fraška, v níž se žertuje se smrtí a v níž slovo, které se nehodí do salonů, je běžným výrazivem, takový je ráz a podoba života, v němž se pohybuje majitel pohřebního ústavu pan Mědílek se svými kumpány," napsal o Amatérech kritik a teoretik Jan Císař

V poslední době čerpá profesionální divadlo autorskou inspiraci od amatérského - důkazem je hra Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou, kterou po ochotnicích uvedlo již několik profesionálních scén. Tejklovi Amatéři jsou sice pro silnější nátury, ale mohli by rovněž upoutat pozornost domácí dramaturgie a samozřejmě i diváků.

Začátek představení je v 19.30, vstupné 90 Kč. (rh)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám