Hlavní obsah

Buena Vista Social Club chystá ještě jedno album

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část muzikantů, kteří se podíleli na úspěchu světoznámého alba Buena Vista Social Club, se chystá po dlouhé pauze natočit ještě jedno pro britský label World Circuit. Mnoho ze slavných veteránů havanské hudební scény, kteří s nimi zpívali a hráli, už ale zemřelo.

Buena Vista Social Club chystá nové CDVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jediná žena v souboru, Omara Portuondová, přežila mnoho kolegů a zpívá dodnes. Během posledních let se musela dívat, jak odchází jeden za druhým. V roce 2007 zesnul například Faustino Oramas, který byl autorem legendárního hitu Candela. Kytarista Compay Segundo a klavírista Rubén González odešli roku 2003 a mezi živými už není ani miláček davů, zpěvák Ibrahím Ferrer, kterého si ještě mnozí pamatují z posledního pražského koncertu staré Bueny Visty.

Skupinu muzikantů z Havany vytáhl v devadesátých letech ke slávě americký kytarista Ry Cooder a hlavně režisér Wim Wenders, který o nich natočil film. Poté začal soubor stařečků objíždět celý svět a přibližoval novým generacím tradiční kubánský styl, vášnivý a těžce nostalgický son.

"S Buena Vistou už jsme udělali to nejlepší, co šlo udělat, ale nová nahrávka pomůže propagaci skupiny a zvýší šance na koncertování a úspěch, který to vždy mělo a bude mít,“ řekla novinářům Omara.

Foto: Profimedia.cz

Kubánský trumpetista Manuel Guajiro Mirabal z uskupení Buena Vista Social Club zahrál v Budapešti na Sziget festivalu v roce 2005.

Muzikanti, kteří zažili i čtyřicátá léta dvacátého století, se rozhodně nesnaží hrát módně a současně, právě proto mají jejich hořkosladké písničky nadčasovou hodnotu. Trumpetista Manuel "Guajiro" Mirabal se považuje za profesionálního hudebníka od roku 1951. "Já jsem, jak asi víte, zakladatel, a tak se cítím dobře, jako vždycky. V 79 letech je mi pořád dobře,“ pochvaluje si Mirabal.

Buena Vista Social Club - Chan Chan

"Jako vždy připravuju tracky na nové CD, ale čekáme ještě na schválení od společnosti. S písničkami, které máme, jsem si jistý, že míříme ke Grammy," říká sebevědomě současný kapelník Jesus Ramos.

Ke skupině se připojilo mnoho mladších umělců, kteří museli nahradit starou generaci. Třeba zpěvačka Idania Valdesová je dcerou perkusionisty Amadita Valdese. Na to, že může pokračovat v otcově díle, je prý mimořádně hrdá.

Reklama

Výběr článků

Načítám