Hlavní obsah

Bubeník Tony Buck nabídne zvukové koláže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tony Buck, který zahraje 25. ledna v klubu Punctum, patří k nejzajímavějším bubeníkům nového tisíciletí. Etabloval se v těžko zařaditelné australské skupině The Necks pohybující se mezi minimalismem, ambientem a world music, doprovázel však i jazzového saxofonistu Brandforda Marsalise.

Foto: Rachot

Tony Buck

Článek

Záběr Bucka, který žije v posledních letech v Berlíně, je však ještě mnohem širší, kromě The Necks, s nimiž hraje od roku 1983, působí v industriálně zaměřeném souboru Peril s japonskými muzikanty Jošihidem Otomou a Hidekim Katem. S bývalým členem Sonic Youth Lee Ranaldem založil soubor Glacial. Nahrával i s Christianem Fenneszem a vede i vlastní Project Transmit.

Buck, který hodně pracuje s dynamikou a zvukem, nenabídne v Punctu bubenická sóla. Představí se jako multinistrumentalista spojující členitý zvuk stojící na preparované elektrické kytaře, doplněný elektronikou, smyčkami, nejrůznějšími perkusemi a samply s obrazovou složkou.

Jeho nebubenický přístup potvrzuje i loňské sólové album Unearth, kde využívá kromě perkusí i syrovou elektroniku, terénní nahrávky a drony zkreslené kytary.

Reklama

Výběr článků

Načítám