Hlavní obsah

Britský badatel: van Gogh si uřízl ucho kvůli bratrovým zásnubám

Právo, Vladimír Plesník

Malířský génius Vincent van Gogh si uřízl ve svém ateliéru břitvou ucho poté, co se dozvěděl, že jeho bratr Theo, na němž finančně a citově závisel, se ožení s Johannou Bongerovou. Britský kunsthistorik Martin Bailey, který napsal o van Goghovi knihu a jako kurátor připravil dvě výstavy jeho děl, dospěl podle listu The Times k této domněnce po puntičkářské, takřka detektivní analýze plátna vytvořeného umělcem krátce poté, co se poranil.

Foto: Archiv, Právo

Van Gogh na autoportrétu z roku 1889

Článek

Bailey předpokládá, že dopis napsaný o čtyři roky mladším Theodorem (Theem) v Paříži v prosinci 1888 uvrhl Vincenta, sužovaného psychickými problémy, do trýznivé sebelítosti. „Vincent se obával, že ztratí Theovu finanční a psychickou podporu,“ vysvětlil.

Zátiší vydalo své tajemství

Experti se léta dohadují, co vlastně Vincentově sebezmrzačení předcházelo. Někteří to připisují jeho duševní chorobě, jiní rozbití přátelství s malířem Paulem Gauguinem. Historici z Hamburské univerzity mají za to, že právě Gauguin, jenž s Vincentem sdílel domek v Arles na jihu Francie, mu uřízl ucho, když se spolu pustili do opilecké rvačky kvůli prostitutce Rachel.

Bailey si vzal pod lupu Vincentovo zátiší Mísa s cibulí z roku 1889. Malíř ho dokončil počátkem roku 1889. Obálku na stole Bailey zkoumal pod mikroskopem a našel číslo 67 na razítku. To používal poštovní úřad v Place des Abbesses. poblíž Theova apartmá na Montmartre. Theo nalepil na dopis známku se slovy Šťastný nový rok.

Pařížské Poštovní muzeum potvrdilo, že ve druhé polovině 19. století pošty používaly takové známky od poloviny prosince. Theo, obchodník s uměním, posílal bratrovi apanáž kolem 23. dne v měsíci, i když někdy ho finančně podpořil i dvakrát do měsíce.

Bailey nepochybuje o tom, že Vincent namaloval dopis datovaný 21. prosince, v němž mu sděluje, že se zasnoubil s přítelkyní Johannou Bongerovou. Píše v něm, že mu matka pro sňatek už dala požehnání. „Vincent byl bezpochyby dalším, komu tu novinku sdělil,“ podotýká Bailey.

Vincent van Gogh se 27. července 1890, 19 měsíců poté, co si uřízl boltec, ve věku 37 let postřelil revolverem do hrudníku a dva dny poté o půl druhé ráno zemřel.

Thea a Vincenta spojovala silná bratrská láska. Theo v roce 1890 ochrnul, zemřel v lednu 1891 a nechal se ve Francii pohřbít vedle milovaného bratra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám