Hlavní obsah

Brigita & Štěpán: O žánru jsme nikdy nepřemýšleli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brigita Cmuntová píše texty a zpívá, Štěpán Klouček skládá hudbu, hraje na kytaru a zpívá. Spolužáci z hudebně-dramatického oddělení Konzervatoře Jaroslava Ježka tvoří od roku 2013 pop-folkové duo Brigita & Štěpán. V roce 2015 vydali minialbum Korálky a před několika dny album …a co bude teď? Jedenáctiskladbový komplet pokřtí 23. dubna v pražském divadle Vila Štvanice.

Foto: Tranzistor Label

Brigita Cmuntová a Štěpán Klouček pokřtí své album již v sobotu.

Článek

„Spojila nás konzervatoř. Začali jsme spolu tvořit a hrát,“ vysvětluje Klouček. „Nejdřív vznikla kapela, v jejímž čele stála Brigita. Hráli jsme většinou písničky Zuzany Navarové. Pak jsme se vyčlenili jako duo.“

Navarová je pro ně velkou inspirací. Fascinuje je ona, kapely, s nimiž hrála, i její pestrá hudba. „Líbí se mi také obrazotvornost jejích textů. Oslovují široké spektrum lidí a je v nich hloubka,“ říká Cmuntová. Ani ona, ani její kolega ale koncert Navarové, která zemřela v prosinci 2004, neviděli. Těží jen z nahrávek.

Cmuntová studovala psaní textů a vhlédla tak do několika stylů této práce. Ty její ale vznikají přirozeně. „Jsou to různorodé příběhy, ne moc metaforické,“ přibližuje svůj pocit z nich Klouček.

„Nenapíšu texty takříkajíc na první dobrou. Trávím s nimi dost času. Většinou jsou v nich příběhy, které jsem si sama prožila. Někdy se zase stane, že část textu je z jednoho období a zbytek je mladší. Ve výsledku vznikne úplně nový příběh z různých střípků,“ upřesňuje Cmuntová.

Nejostřejší písnička na albu je podle nich Nejsem to já. Nejveselejší Lístky z kopretin a nejsmutnější Pokojná zem. „Obecně je to album velmi melancholické. Jsou to takové niterné zpovědi,“ konstatuje Cmuntová.

Brigita & Štěpán, kteří ještě občas vystupují jako duo, nahráli svou desku s kapelou. Ta se postupem času postarala o to, že do původního folku vstoupil více pop. „Zpočátku jsme hrávali na folkových festivalech, ale v poslední době už nás na ně moc nezvou. Možná jsme pro pořadatele moc zpopovatěli,“ usmívá se Klouček. „Jenže my nikdy o žánru nepřemýšleli. Všechno, co děláme, přichází přirozeně. “

I z vydaných videoklipů dvojice je patrné, že je pro ni důležitá příroda. „Trávím v lesích a na procházkách spoustu času a nedokážu si představit, že bych to nedělala. Pocházím z jižních Čech, kde jsem byla od dětství přírodou obklopena. Ve čtrnácti jsem odjela za hudbou a vzděláním do Prahy a i díky tomu jsem zjistila, že srdcem patřím mimo město,“ osvětlila Cmuntová.

Dlužno ještě podotknout, že oba za sebou mají i herecké či muzikálové zkušenosti. Klouček účinkoval v pražských divadlech Hybernia a Na prádle, hrál ve filmu Muzikál aneb cesty ke štěstí a vystupuje s folkšansonovou kapelou Bizarre Band. Cmuntová přijala role ve filmu Bábovky a v seriálech První republika, Bez vědomí či Božena Němcová.

„Ty role za mnou přicházely samy, já se po nich nepídila. Z divadla jsem odešla před rokem a nemám zatím nic dalšího v oblasti herectví v plánu. Baví mě hudba, té se chci věnovat,“ podotýká na závěr.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám