Hlavní obsah

Bob Marley by oslavil narozeniny, jeho syn míří do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší legenda reggae, zesnulý Bob Marley, by ve středu oslavil 68. narozeniny. Shodou náhod jeho syn Ky-Mani Marley přesně za týden poté zazpívá v pražském Lucerna Music Baru.

Foto: Lucerna Music Bar

Ky-Mani Marley

Článek

Ky-Mani Marley, zpěvák, multiinstrumentalista a herec, je synem Marleyho a tenistky Anity Belnavis. Narodil se na Jamajce, ale už v dětství se přestěhoval s matkou do Miami. Je jedním z mnoha muzikálních potomků dodnes zbožňovaného Boba. Původně uvažoval o sportovní kariéře, ale hudba si ho našla. Roku 1996 vydal u Shang Records debut Like Father Like Son a následovala alba The Journey (2000), Many More Roads (2001), Milestone (2004), Radio (2007) a New Heights (2012).

V jeho písních najdete vlivy R, hip-hopu, spirituálu atd. Ke známějším Ky-Maniho písním patří Warriors, Dear Dad nebo One Time. Kromě toho má vedlejší filmovou kariéru, zahrál si v jamajských nezávislých filmech, jako byly např. Shottas nebo romantická komedie One Love.

Ky-Mani má velké množství sourozenců, kteří jsou si dost podobní a také zpívají. Nedávno byl v Praze Stephen Marley a talent se projevil také u bratrů Ziggyho, Juliana a Damiana.

Bob Marley zůstává i desítky let po smrti nejpopulárnější hvězdou reggae. Jeho cesta ke slávě ale nebyla lehká a příjemná. Po krušných začátcích na chudé Jamajce se dostavily obrovské úspěchy v Londýně u Island Records producenta Chrise Blackwella. Vzniklo tam báječné album Catch A Fire (např. Stir It Up, No More Trouble, Concrete Jungle) a pak Burnin, kde nalezneme megahit I Shot the Sheriff.

Původní skupina The Wailers se sice rozhádala a měnila sestavu, ale Marley sekal dál jeden hit za druhým - na albech Natty Dread (Lively Up Yourself, No Woman, No Cry) nebo Rastaman Vibration, Exodus a Kaya.

Roku 1981 umřel v pouhých 36 letech, ale své poselství lásky úspěšně předal. Je až neuvěřitelné, že Boba Marleyho dnes znají v Americe, Evropě, Africe i v tibetských velehorách.

Reklama

Výběr článků

Načítám