Hlavní obsah

Berlínský polibek anglické kapely Muse

Právo, Martin Skřivan, Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se dnes, v době klesajícího zájmu o hudbu na klasických nosičích, ještě někdo zabývá otázkou, jaká že to kapela je na světě naživo nejlepší, vězte, že to nejsou ani Rolling Stones, U2 nebo Kabát, ale anglická trojice Muse.

Článek

Tak pravilo aktuální hlasování britského časopisu Q z minulého týdne. Muse vznikli před 15 lety, byli různými médii dvaašedesátkrát nominováni na různá ocenění a dvacet pět jich získali.

Minulý čtvrtek se v berlínské O2 aréně konal jejich koncert. Nutno říct, že výsledný dojem jen potvrzuje pověst Muse jako fenomenální koncertní skupiny. Jen málokomu v historii rocku a popu se podařilo takhle podat ohlušující rámus v kombinaci s melodickou nápaditostí a dosáhnout přitom takové popularity.

Valivá rocková řezačka slaví vítězství. Jen je k ní třeba talentu a hlasu kytaristy, klavíristy a zpěváka Matthewa Bellamyho, který je jaksi napojen na dědictví klasické, lidové i populární hudby a mistrovsky ji opentluje klenutými melodiemi a bezkonkurenčním hlasem. Co na tom, že vám to místy připomene něco z U2, Depeche Mode, ABBA, Elvise Presleyho, Queen, Chopina, SaintSaense a dalších. U Muse, kteří oplývají smyslem pro humor, si nikdy nejste jisti, jestli je to schválnost, nebo citace.

Na koncertě, který začal dvěma úvodními skladbami z nového alba The Resistance, zazněly nejlepší písně z jejich pěti alb s důrazem na novinku a jejich opus magnum z roku 2006 Black Holes and Revelations. Neuvěřitelně plný a energický zvuk sólové a basové kytary a bicích, občas doplněný o zvuk kláves, skvostné pódium s mrakodrapy, působivá projekce, instrumentální výkony všech tří členů a devět tisíc lidí ve varu od začátku až do konce – tohle je vskutku světová špička.

Bellamy rád mluví o své víře v mimozemské civilizace a o neustálé kontrole lidí státem. Jestliže jsou Muse prodlouženou rukou mimozemšťanů, tak jejich invaze bude, alespoň tedy v hudební oblasti, mimořádně vítána.

Reklama

Související témata:

Související články

U2 zahrají zdarma v Berlíně

Irská rocková skupina U2 uspořádá v Berlíně v rámci oslav dvaceti let od pádu berlínské zdi koncert zdarma. Informovala o tom hudební televize MTV.

Výběr článků

Načítám