Hlavní obsah

Benátský filmový festival zahájí Sedm mečů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENÁTKY

Hongkongský film Sedm mečů zahájí ve středu večer 62. ročník filmového festivalu v Benátkách. Potrvá do 10. září a zakončí jej snímek Pravděpodobně láska, první čínský muzikál natočený po čtyřiceti letech.

Článek

Mezi osmnácti filmy, které se budou ucházet o Zlatého lva je i Kletba bratří Grimmů, který v ČR natočil americký režisér Terry Gilliam a v němž hrají Tomáš Hanák a Miroslav Táborský.

V soutěži uvede George Clooney uvede svůj nový film Good Night, and Good Luck (Dobrou noc a hodně štěstí). Svá díla představí v soutěži i Ang Lee (westernem Brokeback Mountain), Pupi Avati, Stanley Kwan, Manoel de Oliveira nebo Park Chan-wook.

Vybírat z nich bude porota vedená oscarovým režisérem Dantem Ferrettim. Jejím členem je také německý režisér Edgar Reitz.

Do Benátek přijedou hvězdy stříbrného plátna vedle Clooneyho i Gwyneth Paltrowová a Matt Damon. Na festival podle neověřených zpráv zavítá i Susan Sarandonová, Tim Robbins, Juliette Binocheová či Ralph Fiennes.

O třetinu méně filmů

Umělecký ředitel Marco Müller, který loni nastoupil po Moritzi de Hadelnovi, omezil oproti minulým ročníkům počet filmů na 60, tedy o 30 procent. "Vybíráme nejlepší a nejvýznamnější světové filmy. V Asii, která mi je drahá, ale také v Evropě. Nezapomínáme ani na to, co se děje v malých zemích... Velkou pozornost věnujeme prvotinám a novým osobnostem. Věřím, že se mi podařilo vybrat díla, která vyvolají diskusi o způsobu filmového myšlení," uvedl. S výběrem vyjádřili nespokojenost španělští a iberoameričtí režiséři, jimž vadí, že v soutěži nemají žádného zástupce.

V sekci Horizonty bude uveden experimentální film Drawing Resistance 9 britského režiséra Matthewa Barneyho, ve kterém hraje zpěvačka Bjork.

Mimo soutěž budou promítnuty též animovaný snímek Tima Burtona The Corpse Bride nebo romantická komedie Elizabethtown.

Zvláštní cenu převezmou japonský animátor Hajao Mijazaki a italská herečka Stefania Sandrelli.

Dosud největším úspěchem českého filmu v Benátkách je Velká mezinárodní cena (tehdy hlavní cena festivalu) pro film Siréna režiséra Karla Steklého z roku 1947. V roce 2002 se do Benátek vydal i český scenárista a režisér Otakar Vávra, aby tu převzal 64 let starou cenu. Získal ji v roce 1938 za historickou komedii o renesančním frejíři nazvanou Cech panen kutnohorských.

V ohnisku bezpečnost

Po londýnských atentátech byla zpřísněna bezpečnostní opatření. Poprvé budou před účinkujícími stát členové ochranky a diváci budou při vstupu do sálů kontrolování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám