Hlavní obsah

BAFTA pro film Chlapectví

Právo, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Chlapectví amerického režiséra Richarda Linklatera získal cenu Britské filmové akademie BAFTA za nejlepší film.

Foto: ČTK

Americký režisér Richard Linklater.

Článek

Favorizovaný Birdman Španěla Alejandra Gonzálese Inárritua se musel spokojit s jedním oceněním, ačkoli byl nominován sedmkrát. Nejvíce sošek však posbíral Grandhotel Budapešť režiséra Wese Andersona, pět.

Chlapectví bodovalo také ve více kategoriích, cenu si odnesl nejen režisér snímku, ale i Patricia Arquetteová za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Časosběrný film byl natáčen dlouhých dvanáct let se stejnými herci a sleduje příběh dospívajícího chlapce. „Prolomil jsi pravidla kinematografie a obyčejný příběh jsi proměnil v neobyčejný,“ vzkázala režisérovi Arquetteová při přebírání ceny.

Foto: ČTK

Film Chlapectví získal cenu Britské filmové akademie BAFTA.

V nejvíce kategoriích uspěl Grandhotel Budapešť. Z jedenácti nominací proměnil ve vítězství pět, a to za původní scénář, kostýmy, líčení, hudbu a výpravu.

Uspěl i snímek Teorie všeho

Zabodoval také životopisný snímek Teorie všeho o britském fyzikovi Stephenu Hawkingovi, který získal cenu za nejlepší britský film a adaptovaný scénář. Sošku si odnášel i představitel titulní postavy Eddie Redmayne za nejlepší výkon v hlavní roli.

Cenu za nejlepší animovaný film si odnesl Lego příběh, za vizuální efekty Interstellar režiséra Christophera Nollana. Soška za nejlepší cizojazyčný film putovala snímku Ida, nejlepší herečkou se stala Julianne Mooreová za snímek Still Alice. Vycházející hvězdou stříbrného plátna je pak britský herec Jack O’Connel.

Ani v jedné kategorii neuspěl film Kód Enigmy s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám