Hlavní obsah

Autor hudby k Titaniku se zabil v letadle

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Skladatel James Horner zemřel při nehodě malého soukromého letadla v Kalifornii. Bylo mu 61 let. Byl znám hlavně jako autor hudby k filmu Titanic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie ohledává místo havárie, kam spadlo letadlo s Hornerem (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Horner získal Oscara za filmovou hudbu k Titaniku i za hlavní píseň ke stejnému snímku. Svými skladbami doprovodil také filmy Trója, Apollo 13 nebo Čistá duše.

Horner byl podle BBC zkušený pilot. Ze zatím nezjištěných příčin se v pondělí zřítil v malém letadle u kalifornské Santa Barbary a zemřel. Letadlo navíc způsobilo požár, který uhasily tamní jednotky hasičů.

Asistentka Jamese Hornera Sylvia Patrycja napsala na Facebook: „Ztratili jsme skvělého člověka s velkým srdcem a neuvěřitelným talentem. Zemřel při tom, co miloval.”

Foto: Profimedia.cz

James Horner

Herec a režisér Ron Howard uvedl, že Horner byl „brilantním skladatelem” a kamarádem, se kterým pracoval na sedmi filmech. „Soucítím s jeho milovanými,” uzavřel.

Titulní píseň z filmu Titanic My Heart Will Go On

O „brilantnosti” ale hudební svět již dlouho pochyboval. Horner byl jednoduše mainstreamový řemeslník, který toho sám vymyslel méně, než se zdá. Kritici mu už dávno předhazovali, že si bral nápady jiných (Šostakovič, Chačaturjan) a bezostyšně je komerčně využíval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám