Hlavní obsah

Audioknihou roku je Agent o Alexandru Litviněnkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Audioknihou roku byl vyhlášen Agent, dokumentární rekonstrukce vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Knihu načetli Jaroslav Plesl, Klára Melíšková, Ivan Trojan či Martin Myšička. Agent letos vyhrál také v kategorii Nejlepší audiokniha – dramatizace.

Foto: Audioteka

Kniha Agent

Článek

Zvláštní cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova získal Viktor Preiss.

„Ocenění od Asociace vydavatelů audioknih nás moc těší. Vítězné i nominované tituly z naší tvorby navíc potvrzují trendy, které v oblasti audioknih sami vnímáme a reflektujeme. Jde především o větší nároky na způsob zpracování, s originálními zvukovými kulisami, velkým hereckým obsazením. Přibývají také nové formáty a tituly, které vznikají přímo na míru audioknižní tvorbě, velké oblibě se nyní těší hlavně audioseriály a audioshows,“ řekl za společnost Audioteka.cz ředitel obsahu Pavel Hurta.

Nejlepším interpretem byl vyhlášen Lukáš Hlavica (Spasitel), nejlepší interpretkou Zuzana Slavíková (Peníze od Hitlera). V kategorii Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba zvítězila Winterbergova poslední cesta.

V kategorii Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba je vítězem světově proslulý román Mistr a Markétka Michaila Bulgakova. Nejlepší audioknihou pro děti a mládež je Warren XIII. a Vševidoucí oko. Nejvyšší příčku v kategorii Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie obsadilo Svědectví o životě v KLDR.

„Letošní ročník byl, co se týče kvality i kvantity, velmi silný, přihlásilo se nejvíce audioknih v historii ankety. Ty nejlepší z nich, tedy tituly, které se umístily na předních příčkách, nad ostatní vyčnívají tím, že představují velmi pečlivě zpracované nahrávky, sázejí na vynikající interprety, zkušenou režii či nápaditý zvukový design. Mnohdy už tak výjimečně kvalitní předlohu ještě povyšuje zvolená forma zpracování a interpretační ztvárnění. Důležitou součástí je často i dramaturgická příprava a režijní vedení, mající pochopení pro rytmus, kompozici a celkové vyznění audioknihy,“ shrnul předseda poroty ankety Audiokniha roku 2021 Tomáš Macháček.

Reklama

Výběr článků

Načítám