Hlavní obsah

Antologie Beatles: Syrová energie a hodně jiskřivosti

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglická skupina The Beatles se sice rozešla v roce 1970, ovšem díky průkopnickému statutu ze začátku šedesátých let přicházela (a dosud přicházejí) období, kdy jí bylo a je na celém světě plno. Na DVD nyní vychází Anthology The Beatles s novými nahrávkami.

Foto: Městská policie Bílina

Krádež benzínu - kanystr pod vozidlem

Článek

V roce 1994 se ke společnému muzicírování bez zavražděného Johna Lennona (zemřel v roce 1980) sešli baskytarista Paul McCartney, kytarista George Harrison i bubeník Ringo Starr, o rok později byl v televizi uveden osmidílný dokument Anthology, v roce 2000 bylo vydáno sedmadvacet hitparádových "jedniček" na jediném výběrovém albu a letos se na trh dostává komplet pěti DVD pod názvem Anthology.

Přehled všech milníků

Dokumentární projekt se stal v roce svého uvedení divácky nejatraktivnějším hudebním dílem týkajícím se rockové scény. Nejprve byl uveden jako desetihodinový televizní seriál, v němž se šikovnou formou spojily jakési filmové eseje s dobovými záběry a archivními hudebními nahrávkami.

Vše je sepnuto jako příběh skupiny, jež posunula hranice vnímání hudby coby fenoménu. Nahlíží s odstupem a patřičnou moudrostí na ty nejveselejší i nejsmutnější chvíle. V podstatě kráčí od července 1940, kdy začali jednotliví členové skupiny přicházet na svět, až k rozhodnutí Paula McCartneyho opustit v roce 1970 skupinu a tím zásadně přispět k jejímu rozpadu.

Jen pro angličtináře

Antologie je velmi přehledně a řemeslně bravurně vystavěná a její jedinou (přesto zásadní) nevýhodou je, že nenabízí český dabing, případně titulky. Angličtiny (či dalších světových jazyků, které lze na DVD navolit) neznalí posluchači jsou tak ochuzeni o poutavé příběhy původního baskytaristy Stuarta Sutcliffa, příchodu skupiny do Londýna ve třiašedesátém roce, nástupu horečky zvané Beatlemanie či smrti manažera Briana Epsteina. Nálada dokumentu je ale natolik silná, že si při větší představivosti lze nenechat nic podstatného ujít a současně pochopit vše klíčové.

Něco navíc

Na pátém disku je raritní, dosud nezveřejněný materiál. Společně s dobře ošetřeným zvukem i vcelku zachovalými obrazovými materiály je zlatým pokladem kompletu. Nabízí odhalení důvodu setkání členů skupiny v roce 1994, jejich pohledy na to, jak se Anthology kompilovala, vhled do studia při vzniku posledních uvedených písniček Free As A Bird a Real Love i video ke druhé jmenované.

Z povinného bonusu se tak stává nejpozoruhodnější část kompletu už jenom proto, že nově ošetřená Anthology přece jenom vznikla před osmi lety a pro disciplinované fanoušky skupiny bude jenom příjemným připomenutím.

Životodárná jiskřivost

Je pozoruhodné vnímat skutečnost, že syrová energie písniček The Beatles je dodnes svěží a životadárná. Sotva lze při jejich poslechu (a také pohledu na ně) vnímat zvukovou zašlost, když je v nich tolik jiskřivosti. Navíc jsou obě nejnovější nahrávky zbylé trojice McCartney, Harrison a Starr pocitově ukotvené ve druhé polovině šedesátých let, kdy se tvorba skupiny technicky i názorově zdokonalila.

Kvůli tomu všemu je Anthology na DVD skvělý počin. A také proto, že současný hudební trh stagnuje a pokud se v České republice nějaké nosiče prodávají, pak právě DVD. Tato jsou obrazově vyčištěna, zvuk je ve formátu DTS, dolby digital 5.1 a PCM Stereo.

The Beatles: Anthology (DVD)

EMI, 151, 144, 143, 155 a 81 min

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám