Hlavní obsah

Angel: Snít si svůj romantický románek

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angel je první anglicky mluvený film francouzského filmaře Francoise Ozona, který si jako námět vybral román anglické spisovatelky Elizabeth Taylorové z roku 1957. Jde v něm o fantazii a vysněný život spisovatelky ženských romantických románů.

Článek

Děj se odehrává na přelomu 19. a 20. století a připomíná konec jedné epochy světa, který byl zničen na bojištích 1. světové války. Je o to více zdobený oslňujícími kostýmy, starosvětskými replikami a duchem navždy ztracené doby. A hraje v něm jedna velká "ozdoba", Ramola Garaiová, která na začátku července navštívila karlovarský festival.

Ve filmu ale nepochoduje historie, naopak se dějí věci mnohem osobnější, intimnější a sympatičtější. Jde o kouzelný příběh nenaplněné lásky autorky sentimentálních románků, který připomene kostýmní divadlo. Tvůrci se přitom snaží inteligentně rozklíčovat drama jednoho ztraceného života, jako by šlo o komediální tragédii. Najdete tu všechny ingredience slušně natočeného evropského filmu, který dovede bavit i mile poučovat. Přitom se jemně a něžně trefuje do tak banálního tématu, jako je vylhaný život ženských románů.

Film, na kterém Ozonovi pomáhal dramatik Martin Crimp, líčí osudy mladé, výstřední a provinční ženy, která žije snovými fantaziemi. Když je začne sepisovat do knížek, stane se na svou dobu slavnou spisovatelkou.

:. Nastupující herecká hvězdička z Velké Británie Ramola Garai (ležící), která navštívila i 42. MFF Karlovy Vary 2007.

Co víc, Angel Deverellová si za své honoráře koupí honosné sídlo Paradise (Ráj), do něhož se snaží uzavřít svou lásku - bohémského malíře Esmého, jako by šlo o slavíka v kleci. Jenže tahle vize "dokonalého", narcisního života nemůže dobře dopadnout. Infantilní, sobecká i slepá vášeň musí nutně dojít zklamání a nenaplnění nerovného vztahu, ve kterém si dobrodruh najde raději milenku.

Od 8 žen k Bazénu

Ozon, který se zabývá ženskými postavami a má za sebou filmy 8 žen, Pod pískem či Bazén, ovšem nemoralizuje. Spíše s pochopením a zvláštní teatrální a snivou poezií přibližuje postavu, kterou by jiný vykreslil jedovatě, groteskně, břitce a bez sympatií.

V jeho stylizovaném podání z toho vychází spíše tragikomický osud ženy, která nedovedla lépe pochopit svůj život, ačkoli obsedantně toužila po dokonalé lásce. V kostýmním a hudebně načinčaných aranžmá sledujeme, jak Deverellová propadá své hře a stává se z ní staromódní komický strašák, který nejenom že nerozumí převratné době, ale uzavírá se před světem.

Ozonova adaptace je milou, těšitelskou variací na téma, která je požitkem pro oko i trochu nalomené čtenářky snivých melodramat. Nepřepisuje dějiny, ani není filmem, který si nesmíte nechat ujít. Je trochu jako románky samotné: když tím člověk neztratí celý život, každý má právo na trochu slabosti a pocitu, že unikat do knih je lehčí, než ten život skutečně prožít.

Angel

Francie (2007), 134 minut

Režie a scénář: Francois Ozon, dialogy Martin Crimp, kamera: Denis Lenoir , hudba: Philippe Rombi. Hrají: Romola Garai, Sam Neil, Charlotte Rampling, Lucy Russell

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám