Hlavní obsah

Američtí kritici favorizují filmy Gravitace a Her

Vesmírný snímek Gravitace a futuristická romance Her se staly v neděli podle Losangeleské asociace filmových kritiků nejlepšími filmy roku. Za nejlepší herecké výkony ocenili losangeleští kritici Bruce Derna, Cate Blanchettovou a Francouzku Adèle Exarchopoulosovou.

Foto: Warner Bros

Sandra Bullocková ve filmu Gravitace

Článek

Losangeleská asociace patří k prvním sdružením, která v sezóně filmových cen vrcholící Oscary rozdělují ocenění. Prozatím se oceněné snímky liší, když newyorští kritici minulý týden za nejlepší snímek označili kriminální drama Špinavý trik.

Podle losangeleských kritiků je nejlepším snímkem roku vesmírný thriller Gravitace společně se snímkem Her režiséra Spikea Jonzeho, ve kterém se hlavní hrdina v podání Joaquina Phoenixe zamiluje do svého počítačového systému s hlasem Scarlet Johanssonové. Snímek přijde do českých kin v únoru. Gravitace dostala nejvíce cen, když byla oceněna i za režii (Alfonso Cuarón), střih a kameru. Nejlepší scénář měl podle losangeleských kritiků snímek Před půlnocí, který napsali režisér filmu Richard Linklater a jeho dva hlavní představitelé Julie Delpyová a Ethan Hawke.

Bruce Dern byl vyhlášen nejlepším hercem za výkon v road movie Nebraska režiséra Alexandera Paynea. Kritici se nemohli rozhodnout také v kategorii hereček a cenu udělili napůl Cate Blanchettové za roli ve filmu Jasmíniny slzy od Woodyho Allena a Adèle Exarchopoulosové, jedné z dvou hlavních představitelek lesbické love story Život Adele. Tento snímek, který dostal letos Zlatou palmu na festivalu v Cannes, byl vyhlášen nejlepším neanglicky mluveným filmem.

Her a 12 let v řetězech 

Začátkem minulého týdne Sdružení newyorských filmových kritiků vybralo za nejlepší film Špinavý trik režiséra Davida O. Russella o podvodníkovi, kterého Federální úřad pro vyšetřování (FBI) přiměje ke spolupráci. Další organizace kritiků National Board of Review vybrala film Her. Rovněž v neděli Sdružení newyorských internetových kritiků, stejně jako Asociace bostonských filmových kritiků, označilo za nejlepší film roku 12 let v řetězech režiséra Steva McQueena.

Hollywoodská sezóna filmových cen bude ve středu pokračovat vyhlášením nominací na ceny Sdružení filmových a televizních herců a ve čtvrtek budou zveřejněny nominace na Zlaté glóby. Média sledují výsledky těchto cen především jako ukazatel pro Oscary.

Reklama

Výběr článků

Načítám