Hlavní obsah

Americký film Návrat do Cold Mountain vstupuje do kin

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscara za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli získala Renée Zellwegerová za ztvárnění svérázné venkovanky Ruby v novém americkém filmu britského režiséra Anthonyho Minghelly Návrat do Cold Mountain. Z šesti nominací, s nimiž film vstupoval do oscarové noci, to vlastně nebylo mnoho.

Foto: Marian Hochel

Obnova historických výmaleb v Biliárovém sále

Článek

Americká občanská válka trvá již tři roky. Tři roky jsou muži z domu, ženy obstarávají samy svá živobytí a do nadějí, s nimiž vyhlížejí z oken, se mísí stále větší strach ze zprávy, že ten, který odešel, se více nevrátí.

Na bojišti u Petersburgu jižanský voják Ineman (Jude Law) procitá z vlasteneckých snů, s nimiž odešel do války. Kamarádi jsou mrtvi, on sám zraněn. Fotografie dívky, kterou tiskne v nemocnici k hrudi a čerpá z ní ubývající životní sílu, ho jedné noci zvedá tajně z lůžka a jako dezertéra vede zpátky až tam, kde zanechal svou sotva zrozenou lásku.

Kidmanová jako městská slečna

Ve vesnici Cold Mountain je mladá, donedávna městská slečna Ada (Nicole Kidmanová), postavena před krutou pravdu, že hrát na klavír je sice povznášející, ale v těchto končinách to člověka neuživí. Otec zemřel, farma chátrá. Vzpomínka na mladíka, jenž odešel do války s jejím jménech na rtech, sice nic vypěstovat nepomůže, ale pomáhá přežít: naděje, že se Ineman vrátí, je jedinou silou, která drží Adu nad vodou. Ve chvíli, kdy se začíná už i tato naděje tváří v tvář bídě a hladu potápět, se u plotu objeví podivná bytost: nevelká, celkem nevzhledná a podivnou řečí skřehotající Ruby (Renée Zellwegerová). Ví, co je třeba a nemilosrdně přinutí Adu začít znova a samostatně žít.

Režisér Minghella (Anglický pacient, Talentovaný pan Ripley) vystavěl film Návrat do Cold Mountain právě na onom rysu války, který odtrhává lidi nejen zabíjením, ale i prostou vzdáleností. Natočil pouze jedinou - z filmařského hlediska brilantní - bojovou scénu, jinak se pohybuje výhradně v místech, kde válka nezuří, ale kam se vší krutostí doléhá. Kde z kdysi nejspíš laskavých lidí učinila zběsilou čeládku, jež nezná slitování při lovení dezertérů, kde vražda se může stát jedinou variantou vlastní smrti, kde jen moudrost a silný charakter může zachovat alespoň lidskou důstojnost tam, kde vše ostatní válka vzala.

Tím vším Ineman na svém útěku - návratu prochází. Potkává válku v setkáních s lidmi, jejichž život, pokud vůbec zůstane zachován, už nikdy nebude jako dřív. Ani v Cold Mountain, cíli jeho putování, nezůstane kámen na kameni.

Zvítězit nad osudem i dráby

Návrat do Cold Mountain je film místy velmi silný, jindy však sentimentální a nepravděpodobný tak, že se člověk skoro zdráhá uvěřit, že ho celý natočil jeden režisér. Tam, kde Minghella sleduje každého z obou hlavních hrdinů zvlášť - Inemana na jeho strasti i hrůzyplné cestě a Adu (později s Ruby) v úsilí zvítězit nad osudem i místními dráby, je Návrat do Cold Mountain nejsilnější.

Minghella s kameramanem Johnem Sealeem nasnímali (v Rumunsku) působivou atmosféru Jižní Karoliny posledního válečného období, herecké výkony zejména obou žen udělaly z Ady a Ruby živé, uvěřitelné postavy. O něco méně přesvědčivý je sice Jude Law, ale to je dáno především tím, že jeho postava dějem spíš jen prochází a těžiště spočívá na velmi dobře napsaných i zahraných vedlejších postavách, s nimiž se setkává.

O velké poznání slabší jsou ovšem scény, jimiž se děj vrací na počátek války, k prvnímu setkání a klíčící lásce mezi Adou a Inemanem. Nepravděpodobnému vzplanutí vzdělané městské slečny a prakticky negramotného vesničana je věnováno mnohem více prostoru, než by zasloužil vztah, který může být velmi silný právě jen jako krásný sen. Jako pouto k naději na budoucí život, jako lano, jehož se oba zuby nehty drží, ale které by (jak konec konců napovídá i závěr filmu) pravděpodobně velmi rychle prasklo, kdyby měli žít opravdu společně.

Vzklíčení této lásky však Minghella bohužel věnuje podstatnou část první poloviny. Silné momenty filmu tak co chvíli utápí ve velmi cukerinovém sentimentu a oslabuje tak celkový dojem. Nicméně jeho zručná režie a herecké výkony (vedle trojice hlavních hvězd stojí za více než povšimnutí Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland, Brendan Gleeson a Natalie Portmanová) činí z Návratu do Cold Mountain film, jehož návštěva rozhodně není ztrátou času.

Návrat do Cold Mountain

USA 2003

Režie: Anthony Minghella, Scénář: Anthony Minghella podle románu Charlese Fraziera, Kamera: John Seale, Hrají: Nicole Kidmanová, Jude Law, Renée Zellwegerová, Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland, Brendan Gleeson

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám