Hlavní obsah

Album Abbey Road skupiny Beatles vyjde v reedici

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 27. září letošního roku vyjde reedice jednoho z nejslavnějších alb hudební historie, Abbey Road od britské kapely Beatles. Slavná fotografie kapely přecházející přes přechod pro chodce, která je jeho obalem, byla vyfocena fotografem Ianem Macmillanem právě 27. září. Před padesáti lety.

Foto: Universal Music

Beatles v plné síle, tedy v šedesátých letech. Zleva Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney a John Lennon.

Článek

Macmillan zachytil ze žebříku, který mu skýtal nejlepší pohled na místo, pouze šest fotografií. Na obal alba byla později vybrána pátá z nich. Snímek z obalu alba se stal jednou z nejslavnějších fotografií a slavný londýnský přechod je každoročně hojně navštěvovaným místem tisíců fanoušků kapely.

Abbey Road nebylo posledním albem kapely. V roce 1970 vyšla ještě deska Let It Be. Nicméně se jedná o poslední album, na kterém společně spolupracovali všichni členové skupiny, tedy John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney a George Harrison.

Foto: archiv kapely

Obal alba Abbey Road.

Desky, jež debutovala na první příčce britských i amerických žebříčků, kde se držela sedmnáct týdnů, se vylisovaly miliony kusů. V roce 1995 si vysloužila uvedení do Grammy Hall of Fame za nahrávku neupadající kvality a historického významu. Dodnes zůstává nejprodávanější studiovou albovou nahrávkou kapely.

Pro reedici byly všechny skladby nově zmixovány producentem Gilesem Martinem, synem producenta George Martina, jenž s Beatles od samých začátků pracoval.

„Kouzlo vychází z rukou, které hrají na nástroje, z prolínání hlasů Beatles, z krásy aranží,“ komentuje reedici Martin. „Naším úkolem bylo jenom ujistit se, že všechno bude znít tak čerstvě a chytí vás tak intenzivně jako v den, kdy byly skladby poprvé nahrány.“

Základní sada písní je doplněna o třiadvacet studiových a demonahrávek, z nichž většina nebyla dříve vydána.

Deluxe edice alba budou obsahovat knihu s komentářem Paula McCartneyho, historika Beatles Kevina Howletta, poznámky ke každé ze skladeb, esej od hudebního publicisty Davida Hepwortha, která reflektuje vliv alba na scénu i dobu, dříve nevydané fotografie, jež z většiny zachytila Linda McCartneyová, ručně psané texty, korespondenci Beatles, tehdejší reklamní letáky a mnoho dalšího.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám