Hlavní obsah

AC/DC oznámili návrat v plné parádě

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská rocková kapela AC/DC se vrací. Oznámila s největší pravděpodobností vydání nového alba a také aktuální sestavu. Potvrdila tak zvěsti, které už několik týdnů kolovaly po sociálních sítích a psala o nich některá média.

Foto: ČTK

Brian Johnson (vpravo) a Angus Young, dva pilíře AC/DC.

Článek

Na Instagramu se ve středu objevila fotografie členů skupiny. Nad jejich hlavami je nápis PWR/UP (Power/Up), což je nejspíš název nového alba. Termín jeho vydání nebyl uveden.

Dole na fotografii je vepsaná sestava, v níž jsou kytarista Angus Young, zpěvák Brian Johnson, baskytarista Cliff Williams, bubeník Phil Rudd a kytarista Stevie Young.

V podstatě je to nejpravděpodobnější složení, s nímž formace mohla přijít s ohledem na to, aby co nejvíce připomínala své nejslavnější časy.

Informaci o dokončení nového alba přitom prozradil v rozhovoru pro rozhlasovou stanici SiriusXM již loni v únoru hudební novinář Eddie Trunk.

Základem některých skladeb na něm mají být riffy zesnulého kytaristy Malcolma Younga, který společně s bratrem Angusem napsal stovky skladeb, z nichž mnohé nebyly dosud vydané. Právě tento materiál prý kapela zčásti použila.

Poslední roky přitom pro ni byly velmi složité. V roce 2016 z ní odešel zpěvák Brian Johnson, který měl zdravotní problémy se sluchem a lékaři mu doporučili klid. Pro další koncerty probíhajícího turné ho nahradil William Axl Rose z kapely Guns N’Roses. V této sestavě také AC/DC vystoupili v květnu 2016 na letišti v pražských Letňanech.

V roce 2015 formaci opustil bubeník Phil Rudd. Policie v jeho domě našla drogy a vyšetřovala ho i kvůli tomu, že údajně komusi vyhrožoval smrtí. Obvinění potvrdil soud a Rudd musel strávit osm měsíců v domácím vězení. Za bicí usedl Chris Slade, jenž ve skupině hrál už v letech 1989 až 1994. Oficiálně byl členem kapely do letošního roku.

Baskytarista Cliff Williams pak v roce 2016 oznámil, že odchází do důchodu. Užíval si ho až do letošního roku.

A v roce 2017 zemřel Malcolm Young, jenž skupinu opustil tři roky předtím, když mu diagnostikovali demenci. Nahradil ho jeho synovec Stevie Young.

Kapelu založili v roce 1973 bratři Malcolm a Angus Youngovi. V roce 1975 vydali debutové album High Voltage, po němž následovalo dalších pět studiových desek. Po vydání kolekce Highway To Hell (1979) se ale skupina téměř rozpadla.

Důvodem bylo úmrtí zpěváka a spoluautora písní Bona Scotta, který 19. února 1980 ve věku 33 let podlehl otravě alkoholem. Jeho rodiče ostatní přesvědčili, aby pokračovali dál, a tak angažovali Briana Johnsona. Ještě v témže roce vydali své nejprodávanější album Back In Black. Jejich dosud poslední studiové dílko Rock Or Bust vyšlo v roce 2014.

Celosvětově prodali více než 200 milionů kopií nahrávek. Ze sedmi nominací na cenu Grammy se jim podařilo získat jednu. V roce 2003 byli uvedeni do Rock’n’rollové síně slávy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám