Hlavní obsah

Zloději v Arkádách na Pankráci se zbavili ochranky pomocí lsti

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Silvestrovské vloupání do luxusního hodinářství a zlatnictví v pražském obchodním centru Arkády mají na svědomí dva muži a pravděpodobně jedna žena. Vyplývá to z informací kriminalistů, kteří na případu už několik týdnů intenzívně pracují. Pachatelé přitom policii stále unikají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Právu se podařilo mluvit s jedním z vyšetřovatelů a získalo tak vůbec první podrobné informace o tomto případu. Dosud totiž pražská policie k vyšetřování mlčela.

Podle vyšetřovatele z pražského oddělení krádeží trojice maskovaná čepicemi a šátky či šálami přes obličej vnikla do budovy přes rozbitý výklad prodejny s oblečením. Aby zmátli tamní zaměstnance bezpečnostní agentury, zahodili uvnitř několik světlic. Tím způsobili o patro níž, než je zlatnictví, falešný požární poplach.

Bezpečnostní systém pak samozřejmě vyhodnocuje jako prvotní riziko požár a teprve pak vloupání
vyšetřovatel případu

„Bezpečnostní systém pak samozřejmě vyhodnocuje jako prvotní riziko požár a teprve pak vloupání. Ochranka tedy nejprve běžela na možné místo požáru, protože požárem jsou ohroženy větší hodnoty než vloupáním,“ řekl včera Právu vyšetřovatel.

Ochranka na střeše

Doplnil, že vysoce profesionální skupina zlodějů využila i chvilkové nepřítomnosti pracovníků bezpečnostní agentury uvnitř budovy Arkád.

„Ochranka tam funguje tak, že na noc tam jsou dva hlídači, a když vyrazí na obchůzku, tak samozřejmě není nikdo u kamer. Takže když oba kontrolovali parkoviště na střeše budovy, proběhlo v té době vloupání,“ přiblížil detektiv.

V okamžiku vloupání přitom vrcholily oslavy Nového roku a Prahu v tu dobu osvětlila řada ohňostrojů. Zloděje už pak v místě krádeže hlídači nenašli. Pachatelé byli totiž velmi rychlí.

„Celé vloupání trvalo podle záznamu kamer tři minuty a dvacet sekund. Zloději se pohybovali velice profesionálně, jako ve filmu. Podle pohybu a vizáže vypadali na mladší osoby, odhadoval bych to na věk od osmnácti do pětatřiceti let,“ upřesnil vyšetřovatel.

Na videozáznamu prý není vidět, že by byla trojice ozbrojená, na vloupání se ale podle vyšetřovatele vybavila kladivem. Použila ho na rozbití prosklených vchodových dveří v hodinářství a pak už neměla před sebou žádnou překážku.

Škoda je pět miliónů

Není však pravdou, že by trojice zlodějů stihla během tříminutového vloupání ukrást zboží za dvacet miliónů korun, jak se původně uvádělo. Majitel měl totiž krátce po činu nepřesné informace od ochranky, která mu prý po krádeži sdělila, že z obchodu sebrali všechno.

„On tudíž nahlásil škodu přes dvacet miliónů, protože zásoba v obchodě bývá šestnáct až dvacet miliónů. Ale po následném vyčíslení toho, co v obchodě zbylo, se zjistilo, že zloději odcizili zboží za 5,3 miliónu korun. Je to tedy výrazně nižší číslo,“ poznamenal vyšetřovatel.

Další miliónovou škodu ale podle něj pachatelé způsobili poškozením zařízení samotných prodejen a především výloh v pankráckém obchodním centru.

Detektiv nechtěl zatím blíže specifikovat, jaké varianty činu policie prověřuje, nicméně připustil, že jednou z nich je i možný pojistný podvod ze strany obchodníka. Policisté nyní hledají i možnou souvislost tohoto vloupání s jinými případy, které byly provedeny podobně a ve stejnou dobu, tedy během silvestrovských oslav.

„Jeden takový obdobný případ už se stal, ale bližší informace zatím nemohu sdělit,“ dodal policista.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám