Hlavní obsah

Zloději používají speciální čtečku na krádeže aut. BMW bylo za dvě minuty pryč

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Auto za 3,5 miliónu korun zmizelo minulý týden v noci ze středy na čtvrtek z parkoviště před rodinným domem v Novém Hradci Králové. Trojice zlodějů použila při jeho odcizení speciální čtečku, policisté proto nyní varují majitele vozů s bezklíčovým systémem, aby klíče ukládali daleko od automobilu. Odcizené vozidlo bylo vybaveno právě tímto systémem.

BEZ KOMENTÁŘE: Krádež auta pomocí speciální čtečkyVideo: Policie ČR

 
Článek

„Systém Keyless funguje tak, že klíč stále vysílá signál, a když se s klíčem přiblížíte asi na dva metry k vozidlu, samo se otevře a následně i nastartuje. Čtečka vlastně prodlouží signál od klíče, který si majitel například nechá v kapse u bundy zavěšené v předsíni, což se v tomto případě také stalo,“ vysvětlila policejní mluvčí Iva Kormošová.

Ze záznamu je vidět, že jeden muž přistoupil k autu a čekal, až se dalším dvěma podaří zachytit nejprve signál na otevření auta a druhý na nastartování. Jakmile se to podařilo, okamžitě odjel. Ti, co chytali signál, utekli a pravděpodobně odjeli opodál zaparkovaným vozidlem.

„Odcizené vozidlo bylo vybavené GPS, která dala naposledy informaci, že vozidlo projíždí Královcem. Pak byla GPS odpojena,“ doplnila Kormošová s tím, že zlodějům nyní hrozí za krádež s tak vysokou škodou trest vězení od dvou do osmi let.

Klíče ukládal do lednice

Policisté apelují na majitele takto vybavených vozů, aby si klíče ukládali co nejdále od vozidla, například do míst uprostřed domu. „Nejlépe však do jakékoliv plechové schránky, která odstíní signál. Setkali jsme se i s tím, že si klíče majitel ukládal do ledničky,“ prozradila Kormošová.

Kriminalisté mají poznatky, že krádeže takovýchto vozidel se přesouvají z Rakouska a Německa na naše území. Naposledy takto odcizené vozidlo policisté dopadli v Hradci Králové v srpnu.

Hradečtí policisté žádají případné svědky, kteří by měli jakékoliv informace k osobám na videozáznamu, aby zavolali na linku 158 nebo se dostavili na jakoukoliv služebnu policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám