Hlavní obsah

Zloděj kvůli kabelu za pár stovek nasazoval život v hlubině opuštěné štoly

Právo, Patrik Biskup
Kašperské Hory

Už jen při pohledu do černé díry, která končí hluboko pod zemí, se svírá žaludek. Ani to ale neodradilo 31letého Josefa Šubu z Kašperských Hor. S primitivním horolezeckým náčiním se spustil metr širokým otvorem do nitra místní zlatokopecké štoly Bedřich.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tímto otvorem se zloděj spustil do nitra štoly.

Článek

Chtěl ukrást nefunkční elektrický kabel, který je pozůstatkem nerealizovaného projektu rozšíření zdejší seismické observatoře z 80. let.

Vytáhnout celý svazek měděných drátů z téměř stometrové hloubky ale bylo nakonec nad jeho síly, odřízl jen asi pětimetrový kus a prodal ho ve sběrně za pár stovek.

„Je to desítky metrů hluboká větrací šachta vyražená do skály, která spojuje dvě štoly pod sebou a kudy vede i kabel. Vlézt do ní si troufnou jen dobře vybavení báňští záchranáři, kteří pravidelně kontrolují její průchodnost,“ uvedl Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tímto otvorem se zloděj spustil do nitra štoly.

Právě vědci mají ve štolách umístěnou aparaturu měřící otřesy země. Zloděje označil Zedník téměř za sebevraha, který hazardoval se svým životem.

Chytil se do fotopasti

Husarský kousek Šuby překvapil i starostku města Bohuslavu Bernardovou (BEZPP). „Že mu to stálo za to, takhle riskovat pro pár korun,“ reagovala. Potvrdila, že Šuba se v lokalitě bývalého zlatého dolu vyzná. „Má to tam prolezlé od dětství,“ dodala.

Šubovi kamarádi jsou přesvědčeni, že vůbec nedomýšlel, co se mohlo stát. „Je to vesnickej kluk s kapátko větší odvahou. Potřeboval peníze a tohle byl pro něj nejsnazší způsob, jak k nim přijít,“ shodli se.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Na lup do štoly se zloděj vybavil pákovými kleštěmi a primitivním horolezeckým náčiním

Policii na zloděje upozornil ochránce přírody, který šel do štoly sčítat netopýry. Našel vypáčené dveře i mříž.

„V jedné z postranních chodeb jsme objevili batoh s lezeckými věcmi. U vchodu do štoly jsme proto nastražili fotopast, která nám na místě zachytila pohyb podezřelého,“ uzavřel Vaněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám