Hlavní obsah

Žena si dělala mastičky z konopí, soud ji potrestal za výrobu drog

– TÁBOR • Aktualizováno

Dvěma měsíci vězení s podmíněným odkladem na jeden rok za výrobu drog potrestal ve středu Okresní soud v Táboře jednapadesátiletou překladatelku Libuši Bryndovou. Ta pěstovala konopí jako lék na svoje artritické a astmatické obtíže. Nejvyšší soud se přitom v březnu postavil za pěstitele konopí pro léčebné účely.

Foto: David Veis, ČTK

Libuše Bryndová dostala za pěstování konopí roční podmínku.

Článek

"Vypěstovala jsem si šestadvacet kytiček konopí,“ uvedla dříve Bryndová, překladatelka bestsellerů Stephena Kinga, která se na místě odvolala. Obžaloba ji vinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, za což jí hrozilo až pět let vězení.

V obvinění stojí, že některé rostliny byly vysoké jen dvacet centimetrů. Zjištěný obsah zakázaného THC byl od 0,9 do 1,8 procenta. Marihuana pocházející z pěstíren, které s konopím obchodují jako s drogou, přitom obsahuje kolem 20 procent tohto cannabinoidu.

Přiznáním si uškodila

Podle advokátky Kláry Veselé Samkové si Bryndová uškodila, když u soudu přiznala, že konopí také inhalovala. Policie přitom nezjistila zneužití marihuany k toxikománii, zabavila jen rostlinnou drť a konopnou mast.

Inhalaci kouře z konopné drti ale soud označil za zneužití konopí k toxikománii. Konopné masti má policie Bryndové dokonce vrátit, ta ale uvedla, že už budou stejně znehodnocené.

Přípravky z konopí zabíraly lépe než kortikoidy

Bryndová vyráběla z konopí mastičky, jimiž si léčila astma. "Doktoři mi předepsali několik druhů léků, hlavně kortikoidy. Ty měly silné vedlejší účinky, které mi ztrpčovaly život,“ uvedla s tím, že na sobě vyzkoušela kúru z konopného másla.

Postupně vysadila všechny pilulky. Záchvaty se u ní už tři roky neobjevily. "Než se vracet ke klasické léčbě, to se raději oběsím!“ uvedla dříve. Podle ní zabírají její konopné masti i na popáleniny, hemoroidy, ekzémy, oděrky a revma. "Když někoho ve vesnici bolí záda a nezabere mu brufen, rád si ke mně zajde. Peníze za to neberu. Dostávám od lidí drobné dárky, třeba vazelínu a kelímky na ty mastičky,“ řekla Bryndová.

Presl: Je to hloupost

Podle expertů jsou takové tresty nesmyslné, některé země konopí používají k léčbě zcela legálně.

"Profesionálně i lidsky si myslím, že je to hloupost. To se jinak nedá říct,“ míní Jiří Presl z pražského centra Drop in, který za legalizaci užívání konopí k léčebným účelům léta lobuje.

"Konopí je lék, který lidstvo normálně využívalo a využívá po tisíce let. I mezi přáteli mám případy lidí, u nichž by lékařská legalizace byla na místě,“ podotýká lékař.

Za "konopné mastičkáře" se postavil i Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se letos v únoru postavil za pěstitele konopí, kteří rostlinu, z níž lze mimo jiné vyrobit drogu marihuanu, používají k léčení svých chorob. Soudci vrátili k novému projednání případ ženy z Nymburska, na jejíž zahradě policisté při dvou raziích našli nejdříve 58 a poté 12 rostlin konopí. Tvrdila, že výtažky z rostliny užívá k léčení chodidel a žaludečního vředu.

Podle obhájkyně Samkové jsou kriminalizováni jen drobní pěstitelé marihuany, kteří ji využívají k léčbě, a policie tak maskuje neschopnost odkrýt nelegální obchod v hromadných velkopěstírnách.

Jak je to ve světě
V Německu je užívání nezákonné, většina nemocných užívá marihuanu na vlastní pěst ilegálně. Vloni povolili poprvé oficiálně užívat čaj z marihuany jisté Claudii H., která jím smí léčit roztroušenou sklerózu, jíž trpí čtrnáct let.
Nizozemští lékaři smějí předepsat konopí lidem s rakovinou či pacientům s virem HIV. V lékárnách jsou k dostání dva druhy pětigramových balení, jeden za 44 eur a druhý, silnější, za 50 eur.
Marihuanu mohou používat i nevyléčitelně nebo chronicky nemocní lidé v Kanadě. Třicetigramové balení sušeného konopí stojí 113 kanadských dolarů.
Na trhu jsou v cizině volně k dostání léky, které obsahují THC vyrobené syntetickou cestou. Např. šedesátka kapslí Dronabinolu, léku na roztroušenou sklerózu, který se prodává v Německu, přijde v přepočtu asi na 40 tisíc korun a pojišťovna jej nehradí. V USA se podobně draze prodává lék Marinol, určený pacientům s chronickými bolestmi. Kromě ceny je u těchto léků problematické i nastavení správné dávky syntetického THC.

Anketa

Povolili byste pěstování konopí pro léčebné účely?
Ano, pokud nepomáhá nic jiného
74,9 %
Ano, povolil/a bych všechny lehké drogy
18,4 %
Ne, je to lehce zneužitelné
4,4 %
Ne, mělo by se to řešit jinak
1,7 %
Nevím
0,6 %
Celkem hlasovalo 44390 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stařenka dostala podmínku za dvě kila konopí

Dva roky vězení s tříletým podmíněným odkladem dostala u Okresního soudu v Bruntále dvaasedmdesátiletá Vlasta Komínková z Břidličné kvůli tomu, že policie loni...

Studie: konopí zničí plíce dřív než tabák

Podle mezinárodní vědecké studie zveřejněné v časopise Respirology dochází u kuřáků marihuany až o 20 let dříve k puchýřnaté rozedmě plic než u kuřáků...

Výběr článků

Načítám