Hlavní obsah

Ze sériového lupiče s přezdívkou Knírač se vyklubal pražský exkriminalista

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Kriminalisté odhalili totožnost sériového lupiče přezdívaného Knírač, který jim přidělával starosti od listopadu 2011. Odhalení je o to smutnější, že lupičem je jejich bývalý kolega z Prahy. Dopadli ho ale rakouští policisté, protože loupil také v tamních bankách. Zemský soud v Linci ho již poslal na čtyři roky do vězení.

Foto: Policie ČR

Knírač v akci v červnu minulého roku

Článek

O dopadení podezřelého muže informovali pražské policisty kolegové z vídeňského Interpolu, kteří ho zadrželi koncem roku 2012 po sérii přepadení v Rakousku a Německu. Profil jeho DNA se shodoval se stopami zajištěnými při jedné loupeži spáchané v ČR. Kriminalisté tak po spolupráci se zahraničními kolegy zahájili jeho trestní stíhání také u nás.

„Případ komplikovala skutečnost, že lupičem byl bývalý zkušený kriminalista, který se vyhýbal páchání skutků v obvodu, kde léta sloužil. Díky svým odborným znalostem věděl, jakou techniku a prostředky jeho kolegové používají a jak v těchto případech postupují,“ vysvětlila v pátek mluvčí policie Jana Rösslerová.

Foto: Policie ČR

Knírač bez typického vousu

Knírače podle ní nakonec usvědčil shodný modus operandi - celkový popis a způsob maskování, použitá zbraň a v neposlední řadě expertizy antropologů. „Tito odborníci totiž dokázali prokázat v těchto případech shodu na základě videozáznamů, které zachytily pachatelovo ucho a typický tvar jeho boltce,“ doplnila Rösslerová.

Co bývalého kriminalistu k loupežím vedlo, není úplně jasné, s českými vyšetřovateli odmítl mluvit. Pravděpodobně se ale zadlužil poté, co odešel od policie a začal podnikat.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené lupiči

Čeští policisté si ale budou muset na svého bývalého kolegu čtyři roky počkat, protože soud v Linci v březnu poslal dvaačtyřicetiletého muže do vězení na čtyři roky za čtyři spáchané loupeže v Rakousku a dvě v Německu.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené lupiči

Nicméně to českému soudu nebrání v tom, aby nezačal projednávat jeho případ. Hrozí mu až 12 let vězení, do kterého by v případě odsouzení nastoupil až po vykonání trestu v Rakousku.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené lupiči

Muž s přezdívkou Knírač řádil nejen v pražských bankách, ale vyjížděl i do jiných měst Česka. V naposledy zveřejněném pátrání kriminalisté uváděli, že lupič zhubl, což podle nich mohlo souviset se závislostí na drogách. Muž přepadl nejméně deset bank, kde způsobil miliónovou škodu, jedna z bank na něj dokonce vypsala odměnu půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám