Hlavní obsah

Zatopil v udírně, shořela mu roubenka

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před očima bezmocného majitele shořela na Velký Pátek roubenka v Holetíně u Hlinska na Chrudimsku. Škoda na historickém stavení z 19. století byla předběžně odhadnuta na 2,2 milióny korun.

Foto: HZS Pardubického kraje

Snaha hasičů zachovat alespoň část roubenky byla marná.

Článek

„Majitel měl zatopit v udírně a odejít, po asi deseti minutách se měl vrátit zpět k udírně, a to už na muže volal soused, že mu hoří roh objektu. Ovšem plameny se velmi rychle šířily,“ popsala první minuty smutného dramatu mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Krátce po poledni se k požáru sjelo šest hasičských jednotek. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 14.20 hodin. Plameny způsobily opravdu zkázu. Uvnitř objektu se propadly stropy a objekt je zcela zničený, z dřevěné části zbyly jen ohořelé trámy a krovy.

„Obrovským sálavým teplem bylo ohroženo hned několik objektů v  sousedství, které se hasiči snažili v průběhu likvidace požáru ochlazovat a zamezit rozšíření požáru. Přesto došlo sálavým teplem k poškození štítu z plastu na sousedním rodinném domě,“ dodala mluvčí. Škoda tu je naštěstí jen asi 25 tisíc korun.

Ohnisko požáru bylo podle vyšetřovatelů hasičů v udírně. Muž, který v ní zatopil, nevěnoval možným rizikům dostatečnou pozornost. „Příčinou vzniku požáru bude s největší pravděpodobností nedbalost majitele,“ řekl Martin Vojta, vyšetřovatel příčin vzniku požáru z HZS územního odboru Chrudim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám